Χάνεται η χρονιά στην ελαιοπαραγωγή – Επιδεινώνεται η κατάσταση όσο δεν βρέχει - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Χάνεται η χρονιά στην ελαιοπαραγωγή – Επιδεινώνεται η κατάσταση όσο δεν βρέχει

1 Νοεμβρίου 2024 - /

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στους ελαιώνες της Κρήτης χειροτερεύει και οι προσδοκίες για μία ελαιοκομική χρονιά που έδινε στους παραγωγούς τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες ή μέρος τους από την περσινή χρονιά δυστυχώς διαψεύδονται.

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς ελαιώνες ειδικά όπως είναι φυσικό σε ελαιώνες που δεν αρδεύονται. Η κατάσταση είναι τραγική σε τέτοιους ελαιώνες με τις ελιές να είναι μόνο κουκούτσια χωρίς καμία απολύτως προοπτική για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως φέτος η παραγωγή θα έφτανε τους 100 χιλιάδες τόνους λάδι και με δεδομένο πως η τιμή είναι σταθερά πάνω από τα έξι ευρώ οιπαραγωγοί ευελπιστούσαν πως θα κατάφερναν να καλύψουν μέρος από τις απώλειες που είχαν την προηγούμενη χρονιά που κατά γενική ομολογία ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν κατά την περίοδο της ανθοφορίας με το δεδομένο πως πέρσι δεν υπήρχε καρπός και θα μπορούσαν τα δέντρα να αντέξουν. Στις εκτιμήσεις όμως δεν είχε συνυπολογιστεί η περίοδος ανομβρίας που βιώνει για δεύτερο χρόνο η Κρήτη. Μία περίδος ανομβρίας που σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδήγησε σε μία κατάσταση που πλέον χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι παραγωγοί βλέπουν πως δύσκολα θα καταφέρουν να καλύψουν τις απώλειες από την περσινή χρονιά ακόμα και αν ανέβει η τιμή του λαδιού καθώς πλέον με δυσκολία η παραγωγή θα φτάσει τους 50 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και το 50%.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων με βάση προγνωστικά μοντέλα μακράς διάρκειας, ότι δεν θα βρέξει ούτε τον Νοέμβριο τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Όπως λένε παραγωγοί και συνδικαλιστικά στελέχη των αγροτών όσο δεν βρέχει τόσο η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, και όταν θα έρθει η ώρα για τη συγκομιδή η αναλογία ελιών λαδιού θα είναι απογοητευτική. Ενώ το 2022 η αναλογία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν 4 προς 1, δηλαδή τέσσερα κιλά ελιές έβγαζαν ένα κιλό λάδι η αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει και το 7 προς 1 ή και το 8 προς 1.

Το 2022 που θεωρείται μία από τις πολύ καλές χρονιές των τελευταίων ετών στην οικονομία της Κρήτης μόνο από την παραγωγή λαδιού έπεσαν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έλειψαν πέρσι. Όπως λένε αγρότες αλλά και παράγοντες της αγοράς αν αλείψουν και φέτος αυτά τα χρήματα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για πολλούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές περιοχές αρχίζουν τα δέντρα να έχουν πρόβλημα με αρκετά να ξεραίνονται γεγονός που έχει προκαλέσει επιπλέον πονοκέφαλο στους παραγωγούς. Με αυτά τα δεδομένα την προηγούμενη Παρασκευή έγινε αυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη   Αγροτικής   Οικονομίας   Σταύρο   Τζεδάκη   και   τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη σε ελαιώνες της ΠΕ Ηρακλείου   που   έχουν   πληγεί   από   την   παρατεταμένη   ξηρασία, συνοδευόμενοι από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΗ Γιάννη Ζηδιανάκη.Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει   κυρίως   την   ανατολική   Κρήτη   και   έχει   δημιουργήσει   έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αρδεύονται.   Το   πρωτόγνωρο   φαινόμενο   εκδηλώνεται   στην   καλύτερη περίπτωση με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου ενώ όπου υπάρχει έντονη υδατική καταπόνηση παρατηρείται καρπόπτωση και κυρίως εκτεταμένες ξηράνσεις   των   βλαστικών   μερών.   Με   αυτά   τα   δεδομένα,   η   φετινή παραγωγή δυστυχώς αναμένεται μειωμένη, αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια  για να επανέλθουν σε  πλήρη  παραγωγή ενώ η  κατάσταση θα  επιδεινώνεται όσο  παρατείνεται  η ανομβρία  στο νησί. Μέλημα   της   Περιφέρειας   Κρήτης   είναι   σε   συνεργασία   με   την επιστημονική   επιτροπή   της,   για   την   διαχείριση   των   εκτεταμένων προβλημάτων   που  προκλήθηκαν   στις   καλλιέργειες  ελιάς  και  αμπέλου στην Κρήτη, να τεκμηριωθεί ο φάκελος και να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σταύρος Τζεδάκης

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Πράγματι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και επιδεινώνεται συνεχώς όσο δεν βρέχει. Στόχος μας ως Περιφέρεια είναι από τώρα να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε για να συγκροτηθεί ένας φάκελος για να δικεκδικήσουμε το καλύτερο για τους παραγωγούς μας. Είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και θα γίνει ότι καλύτερο μπορεί να γίνει για τους παραγωγούς μας αλλά και για την οικονομία του νησιού.

Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγροτικών θεμάτων.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσο πιστέυαμε και δυστυχώς χειροτερεύει συνεχώς. Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι πως έχουν σε αρκετές περιοχές να ξεραίνονται τα δέντρα. Αυτό σημαίνει πως δεν μιλάμε για ζημιά μόνο φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό πως είδε από κοντά και ο διευθυντής του ΕΛΓΑ την κατάσταση και έχει μία πλήρη και σαφή εικόνα που ζητήσαμε να την μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο.. Δυστυχώς φέτος θα είναι πάλι μία κακή χρονιά για τους αγρότες.

Μιχάλης Καμπιτάκης

Αντιπρόεδρος ΣΑΣΣΟΕ

Είναι μία κακή χρονιά όπως εξελίσσεται και δυστυχώς αν αεπιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έναν Νοέμβριο χωρίς βροχές τότε θα γίνει ακόμα χειρότερη. Περιμέναμε πως φέτος θα καλύπταμε τις περσινές απώλειες όμως φαίνεται πλέον δύσκολο να καλύψουμε το φετεινό κόστος παραγωγής που όλοι ξέρετε πως είναι αρκετά υψηλό. Η μόνη μας ελπίδα είναι να βρέξει γιατί διαφορετικά η κατάσταση θα είναι τραγική και φέτος.