Ζώνες προστασίας των υπηρεσιών αμβλώσεων με «απεριόριστα» πρόστιμα για τους παραβάτες σε Αγγλία και Ουαλία
Ζώνες προστασίας των υπηρεσιών αμβλώσεων εφαρμόζονται από σήμερα (31/10/24) στην Αγγλία και την Ουαλία. Το μέτρο επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, προκειμένου οι γυναίκες που κάνουν χρήση τις υπηρεσίες άμβλωσης να προστατεύονται από παρενοχλήσεις ή και εκδηλώσεις δυσφορίας.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Οι ζώνες «ασφαλούς πρόσβασης» οριοθετούνται στα 150 μέτρα γύρω από όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης.
Η αστυνομία και οι εισαγγελείς θα εξετάζουν κάθε υπόθεση ξεχωριστά με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, το ποινικό αδίκημα μπορεί να περιλαμβάνει:
- τη διανομή φυλλαδίων κατά των αμβλώσεων
- διαμαρτυρία κατά των δικαιωμάτων άμβλωσης
- τη φωνασκία σε άτομα που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης
- τη σιωπηλή προσευχή
- τις αγρυπνίες, και
- οποιαδήποτε συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος προσπαθεί σκόπιμα – ή ενεργεί απερίσκεπτα με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει ένα άτομο που έχει πρόσβαση στην υπηρεσία.
Όποιος κριθεί ένοχος για την παραβίαση των νέων νόμων θα αντιμετωπίσει απεριόριστο πρόστιμο.
«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες άμβλωσης είναι θέμα υγειονομικής περίθαλψης. Είμαι βέβαιη ότι οι εγγυήσεις που θέσαμε σήμερα σε εφαρμογή θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο να βοηθήσουν τις γυναίκες να αισθάνονται ασφαλέστερες και να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που χρειάζονται» δήλωσε η Υπουργός για την Εγκληματικότητα και την Αστυνόμευση, Dame Diana Johnson.
«Το να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το μέτρο το συντομότερο δυνατό ήταν μία από τις προτεραιότητές μας και είμαι υπερήφανη για όλους όσοι συμμετείχαν για να φτάσουμε εδώ. Η ιδέα ότι οποιαδήποτε γυναίκα αισθάνεται ανασφαλής ή παρενοχλείται επειδή έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών αμβλώσεων, είναι αηδιαστική. Αυτό πρέπει να σταματήσει σήμερα», δήλωσε η Υπουργός Προστασίας, Jess Phillips.
Το ίδιο μέτρο ισχύει στη Σκοτία από τον περασμένο μήνα.
Οργανώσεις κατά των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κονοβουλίου για διαμαρτυρία.
Εκπρόσωπος της εκστρατείας “40 Ημέρες για τη Ζωή στο Ρέντινγκ” εξέφρασε απογοήτευση για τις ζώνες ασφαλείας. Είπαν στο BBC, ότι πηγαίνουν στα κέντρα «για να προσευχηθούν ειρηνικά χωρίς παρενόχληση ή εκφοβισμό σε κανέναν».
Το χαρακτήρισαν επικίνδυνο προηγούμενο και είπαν: «Θα συνεχίσουμε τις αγρυπνίες μας υπέρ της ζωής σε συμμόρφωση με το νόμο και θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για τον τερματισμό των αμβλώσεων και όλων όσων πλήττονται από αυτές».
Πηγή ertnews.gr