Τα πρόσωπα του εθνικού αγώνα στο ΕΡΤNews: «Για να μπούμε στην αυλή έπρεπε να δρασκελίσουμε πεθαμένους»
Μπορεί το νόημα της σημερινής εθνικής επετείου να μοιάζει ξεθωριασμένο για τις νεότερες γενιές, όμως υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν το ηρωικό έπος του ’40 αλλά και τον ναζιστικό ζυγό, και τις αβάσταχτες στερήσεις της Κατοχής. Τίτος Πατρίκιος και Γιάννης Βογιατζής μίλησαν στο ΕΡΤNEWS για τα βιώματα των παιδικών τους χρόνων και την αντίσταση των Ελλήνων στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.
Η Ιταλία εισβάλλει από την Αλβανία στην Ελλάδα, με τη σιγουριά ότι θα πραγματοποιήσει περίπατο. Δεν υπολογίζει όμως την αποφασιστικότητα και το θάρρος ολόκληρου του Έθνους, με τον Έλληνα στρατιώτη, να περνάει από τις θέσεις άμυνας, στην επίθεση… και να σημειώνει τις πρώτες νίκες.
Βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του 14 ετών τότε, Τίτου Πατρικίου, οι εικόνες θανάτου και πείνας, έξω από την Βαρβάκειο αγορά, κοντά στο ομώνυμο σχολείο, όπου πήγαινε ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας λογοτέχνης.
«Καθώς δεν βρίσκανε τίποτα και δεν είχαν που να κοιμηθούν αρκετοί από αυτούς μαζεύονταν στην πόρτα από την οποία μπαίναμε στην αυλή του Βαρβακείου. Εκείνος ο χειμώνας, δεν ήταν μόνο χειμώνας πείνας, είχε και πολύ κρύο και εμείς το πρωί που πηγαίναμε σχολείο, για να μπούμε στην αυλή έπρεπε να δρασκελίσουμε έναν και δύο και καμιά φορά και τρεις πεθαμένους» αναφέρει ο Τίτος Πατρίκιος.
Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής, 12 ετών τότε στην Κέρκυρα, αφηγείται στο ΕΡΤNEWS την πρώτη αντίσταση των μαθητών. O Ιταλογενής διευθυντής του σχολείου, τους ανάγκαζε να φωνάζουν ότι στο αίμα τους κυλάει αίμα ιταλικό.
«Κρυβόμασταν σαν παιδιά μη μας πιάσουν οι Γερμανοί. Γιατί όλη τη νύχτα είχαμε σκισμένο το παντελόνι και από την τσέπη μας βγαίναν τα «κάτω οι Ιταλοί, ζήτω η Ελλάδα». Έμπαινε ο Κάρλο Μπρικέντι και έλεγε «Nelle nostre vene scorre sangue italiano», δηλαδή στις φλέβες μας κυλάει αίμα ιταλικό. Και έλεγε «tutti insieme», να το πούμε όλοι μαζί […] «Nelle nostre vene scorre sangue» και όλοι μαζί «Greco», χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί. Αυτό είναι καθολική αντίσταση» εξιστορεί ο Γιάννης Βογιατζής.
Ο Βασίλης Σάλακας και ο Κωνσταντίνος Μουγδής, 91 και 98 ετών σήμερα,επαναφέρουν στη μνήμη τους τις πρώτες εικόνες τους πολέμου.
Οι ηρωικοί στρατιώτες και η μαζική κινητοποίηση του λαού, με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα σύμπνοια, συνέθεσαν, το έπος του 1940.
Πηγή ertnews.gr