Έρχονται οι επιδοτήσεις – Στόχος να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή
Μερικές μέρες παραπάνω πρέπει να περιμένουν οι αγρότες, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, για να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την προκαταβολή της ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης για το 2024. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν την 28η Οκτωβρίου, το οποίο, όπως φαίνεται, απομακρύνεται ως εκδοχή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι πληρωμές της ενίσχυσης να πραγματοποιούνται μετά την Εθνική Επέτειο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα στείλει αν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει τις καταστάσεις με τις πληρωμές στις 30 Οκτωβρίου κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί που είναι συμβεβλημένοι με την τράπεζα Πειραιώς, θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους την 31 Οκτωβρίου ή το αργότερο την 1η Νοεμβρίου. Αντίστοιχα οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στις υπόλοιπες τράπεζες θα δουν την πρώτη δόση των επιδοτήσεων να μπαίνει το αργότερο τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην προσπάθεια που έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μην υπάρξουν λάθη όπως πέρσι για να μην ζητηθούν χρήματα πίσω από τους παραγωγούς αλλά και να γίνουν σωστά οι παρακρατήσεις σε εκείνους τους παραγωγούς που για το 2022 είχαν πάρει περισσότερα χρήματα και έλαβαν πριν από μερικές μέρες ειδοποίηση για την επιπλέον πίστωση και την ανάγκη επιστροφής των χρημάτων αυτών.
Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί δεν προβληματίζονται τόσο για τη μικρή παράταση των πληρωμών, όσο για τα χρήματα που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους, καθώς υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι οι πιστώσεις δε θα είναι οι σωστές. Τα δείγματα που προκύπτουν μέσα από τις δοκιμαστικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί δε γεννούν μεγάλη αισιοδοξία στους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι οι προκαταβολές δε θα δοθούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Επομένως, πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί μία διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει διορθώσεις και νέους ελέγχους σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των αγροτών, προκειμένου να δοθούν κατά περίπτωση συμπληρωματικές πιστώσεις σε όσους τις δικαιούνται.
Αυτήν την περίοδο γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αιτήσεις εντοπίζονται σημαντικά λάθη τόσο στα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση, όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes (οικολογικά σχήματα), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων κοινοτικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη ανομβρία αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα για τους παραγωγούς ελαιολάδου καθώς βλέπουν πως οι ελιές δεν θα έχουν την απόδοση που περίμεναν ειδικά μετά την περσινή χρονιά που ήταν για όλους καταστροφική. Την ώρα που οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σταθερά πάνω από τα έξι ευρώ οι παραγωγοί βλέπουν πως η έλλειψη βροχών έχει μειώσει σημαντικά τις αρχικές τους προσδοκίες για την συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη. Έτσι από τους 100 χιλιάδες τόνους που ήλπιζαν πως θα ήταν η παραγωγή φέτος τώρα μιλούν για παραγωγή περίπου 60 – 70 χιλιάδες τόνους που μπορεί όπως λένε να είναι και χειρότερα τα πράγματα όσο δεν βρέχει.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Ανατολική Κρήτη είναι το ότι την Τετάρτη έκανε αυτοψία ακόμα και ο ίδιος ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης σε ελαιώνες που κυριολεκτικά έχουν ξεραθεί αρκετά ελαιόδεντρα με την κατάσταση να χειροτερεύει συνεχώς λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και του περιορισμένου σε κάποιες περιοχές νερού άρδευσης.
Δεν είναι τυχαίο το ότι σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ αγροτών για το νερό ενώ οι δήμοι προσπαθούν αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των αγροτών ώστε να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού ώστε να μπορούν να κρατήσουν τα ελαιόδεντρα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Μιχάλης Καμπιτάκης
Αντιπρόεδρος ΣΑΣΣΟΕ
Ελπίζουμε οι πληροφορίες που έχουμε πως οι επιδοτήσεις θα μπουν τέλος της επόμενης εβδομάδας να μην διαψευστούν και να μην έχουμε και πάλι αποκλίσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά αυτή την περίοδο οι αγρότες έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα καθώς μετά από μία πολύ κακή χρονιά τα πράγματα δείχνουν πως δεν πάνε και πολύ καλά. Οσο δεν βρέχει τόσο μειώνονται οι προσδοκίες μας για να μπορέσουμε να μετριάσουμε κάπως την περσινή κακή χρονιά. Ελπίζαμε πως θα έχουμε μία καλή παραγωγή φέτος, δεν έχουμε προβλήματα με το δάκο αλλά η ανομβρία κοντεύει να τινάξει στον αέρα τη χρονιά.