Αλλάζουν οι Μοίρες με το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αλλάζουν οι Μοίρες με το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης

25 Οκτωβρίου 2024 -

Μία διαφορετική πόλη θα είναι οι Μοίρες μετά την ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται αλλά και που θα εκτελεστούν στο κέντρο της πόλης. Όπως είναι γνωστό αυτή την περίοδο εκτελείται ήδη το ένα από τα δύο έργα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης από την Περιφέρεια και αφορά τη «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων περιοχής πλατείας Αγοράς Μοιρών – 28ης Οκτωβρίου».

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δημιουργεί πεζοδρόμια αλλά και δίνει μία διαφορετική όψη σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Μοιρών την 28ης Οκτωβρίου αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του δρόμου και μετατρέποντας τον σε έναν σύγχρονο δρόμο με ασφαλείς διαβάσεις αλλά και με όλες εκείνες τις προδιαγραφές για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ.

Στον αέρα βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας ο δεύτερος διαγωνισμός για το αντίστοιχο έργο που αφορά την «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων περιοχής πλατείας Αγοράς Μοιρών – 25ης Μαρτίου – ΕΟ 97» με αρχικό προϋπολογισμό 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και ο στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αν δεν υπάρξουν δικαστικές διαμάχες μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργολάβων να έχουν ξεκινησει και εδώ οι εργασίες. Ένα έργο που θα δώσει μία διαφορετική εικόνα στο κέντρο της πόλης των Μοιρών, που θα αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία της αλλά και θα κάνει το κέντρο φιλικότερο για τους πεζούς δίνοντας τους περισσότερο χώρο για κίνηση.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου όπως αναφέρεται στη δημοπράτηση :

Το έργο αφορά την ανάπλαση της κεντρικής ζώνης των Μοιρών, βάση της στρατηγικής και προδιαγραφών που προβλέπεται στο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Οικισμού, όπου η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη ανάπλασης. Η προτεινόμενη ανάπλαση αφορά παρεμβάσεις στο επίπεδο του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας των οδών, την αισθητική του αναβάθμιση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του χώρου και των εμπορικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Σίγουρα πρόκειται για ένα έργο που έχουν ανάγκη οι Μοίρες παρά τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν κατά την εκτέλεση του καθώς μιλάμε για ένα ένα έργο στην καρδιά της πόλης που είναι λογικό ότι κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του θα επιφέρει μεγάλες αναταραχές και μεγάλες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της πόλης.

Είναι όμως ένα έργο που με την ολοκλήρωση του θα αναβαθμίσει σημαντικά το κέντρο της πόλης και σε συνδυασμό και με το έργο που ήδη εκτελείται θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης και θα δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα δρόμων που οι πεζοί θα έχουν περισσότερο χώρο για την άνετη μετακίνηση τους και θα μπορούν με ευκολία και ασφάλεια να κάνουν μία βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως θα πρέπει με την ολοκλήρωση των έργων τα πεζοδρόμια που θα δημιουργηθούν να μην καταλαμβάνονται ούτε από αυτοκίνητα αλλά ούτε από εμπορεύματα ώστε να μπορούν οι πεζοί να έχουν το χώρο που το έργο προβλέπει βάση της μελέτης.

Με βάση τη μελέτη το έργο θα μπορέσει να εκτελεστεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κάτι που σημαίνει πως αν όλα πάνε καλά πριν από το καλοκαίρι του 2026 η πόλη των Μοιρών θα έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο περισσότερο φιλικό προς τους πεζούς διευκολύνοντας την μετακίνηση τους.

Παράλληλα φυσικά με το έργο θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά αλλά και αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, καλαθάκια κλπ) που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης στο κεντρικότερο σημείο της.

Συνολικά για τις δύο αυτές παρεμβάσεις, δηλαδή τόσο για την ανάπλαση της 28ης που εκτελείται όσο και για την ανάπλαση της 25ης και της κεντρικής αγοράς των Μοιρών ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μέσω της Περιφέρειας Κρήτης.

Γρηγόρης Νικολιδάκης – Δήμαρχος Φαιστού

«Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη για την ένταξη των δύο αυτών πολύ σημανιτκών έργων για το δήμο μας και για την πόλη των Μοιρών. Δύο έργα που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών και θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Θεωρώ πως είναι τα σπουδαιότερα έργα αναπλάσεων που έχουν εκτελεστεί ποτέ στην πόλη των Μοιρών. Καταλαβαίνω πως ήδη υπάρχουν δυσκολίες από την εκτέλεση του πρώτου έργου και θα ενταθούν περισσότερο όταν θα ξεκινήσει και το δεύτερο, όμως θέλω να ζητήσω από τους πολίτες την υπομονή τους καθώς με την ολοκλήρωση τους όλοι θα απολαμβάνουν μία διαφορετική πόλη. »