«Πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια

24 Οκτωβρίου 2024 -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, την Τετάρτη, τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να λάβουν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες του τα Δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να τα φέρει πιο κοντά στην Ένωση, αναφέρει η ΕΦΕ.

“Είμαι εντυπωσιασμένος από το έργο των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα (…) Είναι ο οδικός μας χάρτης για να φέρουμε τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στη δική μας. Και να δώσουμε στις εταιρείες τους πρόσβαση και μέσα για να ανταγωνιστούν η ενιαία μας αγορά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο στόχος του πακέτου των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ -δύο δισεκατομμύρια με τη μορφή επιχορηγήσεων και τεσσάρων δισεκατομμυρίων ως δανείων- αποσκοπεί στην προώθηση των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες ενόψει της προσχώρησης, καθώς και μέτρα σχετικά με την τήρηση των κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θα πραγματοποιούν τις πληρωμές δύο φορές το χρόνο, από τώρα έως το 2027, εφόσον οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σέβονται το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επίσης να προχωρήσουν στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, υπό την αιγίδα των Βρυξελλών, μια διαδικασία που δεν έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Από τις πέντε χώρες, η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε ανεπιτυχώς την αίτησή του λόγω της αντίθεσης της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία που κηρύχθηκε μονομερώς από την Πρίστινα το 2008. .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την Τετάρτη ότι περιμένει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη -η οποία έχει το καθεστώς υποψήφιας χώρας- να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο.

Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή ertnews.gr