Ερώτηση Λ.Αυγενάκη στη Βουλή για το Χρονοδιάγραμμα Εργασιών για το έργο «Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου του Σταδίου Ελευθερίας του ΕΑΚΗ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ερώτηση Λ.Αυγενάκη στη Βουλή για το Χρονοδιάγραμμα Εργασιών για το έργο «Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου του Σταδίου Ελευθερίας του ΕΑΚΗ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης»

23 Οκτωβρίου 2024 -

Το έργο αποκατάστασης του τάπητα του ιστορικού «Σταδίου Ελευθερίας» στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ), αποτελεί αναμφισβήτητα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα άθλησης, καθιστώντας την πόλη του Ηρακλείου ως ένα παγκόσμιο αθλητικό προορισμό.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναζητώντας το Χρονοδιάγραμμα Εργασιών για το έργο «Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου του Σταδίου Ελευθερίας του ΕΑΚΗ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης», του οποίου την αρμοδιότητα έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης

Κατά το έτος 2022, με πρωτοβουλία του κ.Αυγενάκη, που κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, και επί προεδρίας στο ΕΑΚΗ του κ. Λευτέρη Ζερβού, μετά τα επίσημα πορίσματα που διαπίστωναν κακοτεχνίες και ελαττώματα του έργου «Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου του Σταδίου Ελευθερίας του ΕΑΚΗ στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης» εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της πλημμελούς εκτέλεσης του ανωτέρω έργου, με στόχο την προστασία του ελληνικού δημοσίου, των αθλητών, των αθλουμένων, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας του Ηρακλείου. Την 20η Μαϊου 2022, η τότε ανάδοχος εταιρεία αρνήθηκε να αποξηλώσει και να ανακατασκευάσει τον τάπητα και με απόφαση μου, ως αρμόδιος τότε υφυπουργός αθλητισμού, η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη φέροντας αποκλειστικά την ευθύνη των κατασκευαστικών κακοτεχνιών. Παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δημιουργήθηκε το πλαίσιο, ώστε να καταστεί εφικτή η επαναδημοπράτηση του έργου. Η προσεκτική, λοιπόν, προεργασία των παρελθόντων 2,5 ετών και στη συνέχεια, η μεθοδικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση του ΕΑΚΗ, υπό την επίβλεψη του νέου προέδρου του ΕΑΚΗ κ. Μενάνδρου Παντελλίδη, που στήριξε την εν λόγω προσπάθεια, προκειμένου το έργο να εξελιχθεί, οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα της επαναδημοπράτησής του έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η ένταξη του ανωτέρω έργου, αξίας 608.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο Υποπρόγραμμα Τομέα Αθλητισμού του ΤΠΑ 2021-2025, από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 του ΥΠΑΙΘΑ και είναι μέρος του προϋπολογισμού, ύψους 21.212.000 ευρώ για «Υποδομές στον τομέα αθλητισμού» σε 21 Δήμους της Ελλάδας.

Ο κ.Αυγενάκης επισημαίνει ότι «το έργο αυτό αποτελεί το τελευταίο κατασκευαστικό τμήμα του εκσυγχρονισμού του Σταδίου Ελευθερίας, καθώς την προηγούμενη τετραετία ανακαινίστηκαν πολλά τμήματα του Σταδίου Ελευθερίας». Επιπλέον, τονίζει ότι «με την επαναδημοπράτηση του έργου «Αντικατάσταση του Ελαστικού Συνθετικού Τάπητα του Στίβου του Σταδίου Ελευθερίας του ΕΑΚΗ στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης» θα επιλυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει για χρόνια την αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου και της Κρήτης».

Τέλος, ο Βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις σχετικά με:
1.) το πότε ακριβώς προβλέπεται η επαναδημοπράτηση του έργου και
2.) ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.