Το ΕΡΤNews στο χριστιανικό χωριό του Βορείου Λιβάνου που «χτυπήθηκε» από το Ισραήλ – «Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση προηγουμένως» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Το ΕΡΤNews στο χριστιανικό χωριό του Βορείου Λιβάνου που «χτυπήθηκε» από το Ισραήλ – «Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση προηγουμένως»

21 Οκτωβρίου 2024 -

Πολύνεκρη επίθεση έγινε σε χριστιανικό χωριό στον Βόρειο Λίβανο, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, με τις μαρτυρίες στην κάμερα του ΕΡΤNews και την απεσταλμένη του, Ελβίρα Κρίθαρη, να συγκλονίζουν. Από την επιδρομή έχασαν τη ζωή τους 23 άτομα. Πρόκειται για εκτοπισμένους από τον Νότο που προσπαθούσαν να βρουν στο Αιτού ασφάλεια, μακριά από τη ζώνη του πυρός.

Το χριστιανικό χωριό Αιτού δέχθηκε αεροπορική επιδρομή την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Σε αυτοκίνητο – που φαίνεται στο βίντεο κατεστραμμένο – σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, επέβαιναν μέλη της Χεζμπολάχ που διένειμαν βοήθεια στους σιίτες εκτοπισμένους που βρίσκονταν στις γύρω περιοχές.
 
Ο Μαρωνίτης ιερέας του χωριό, πατέρας Μπερνάρ, λέει στο ΕΡΤNews ότι προκειμένου να σκοτώσουν τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου που φέρεται να ανήκε στη Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αμάχους. «Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση προηγουμένως. Και κατά τη γνώμη μου είναι ένα μεγάλο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας», λέει ο ίδιος.

Ρωτάμε τον πατέρα Μπερνάρ αν πλέον υπάρχει καχυποψία απέναντι στους εκτοπισμένους του Νότου, καθώς μπορεί να θεωρηθούν, εν δυνάμει στόχοι. «Είμαστε χριστιανοί και ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε να αγαπάμε και να δεχόμαστε κάθε άνθρωπο. “Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιέβαλετέ με” είπε ο Χριστός. Και είμαστε Λιβανέζοι, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος. Είναι φυσικό να δεχόμαστε τον άλλον, αυτή είναι η ηθική και οι αξίες μας. Δεν αρνούμαι ότι οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι από αυτό που συνέβη, παρόλα αυτά ακόμα υπάρχουν εκτοπισμένοι στο χωριό μας. Αλλά ο φόβος υπάρχει. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος στον Λίβανο που να θεωρείται ασφαλές αυτή τη στιγμή. Πού να πάνε οι άνθρωποι; Έχουμε μπερδευτεί. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι καθόλου εύκολο», τονίζει.

Καθώς η ΕΡΤ κατευθυνόταν στο Αιτού έγινε μάρτυρας χειρουργικού χτυπήματος σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο όπου οι Ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν δύο εποχούμενα άτομα, χωρίς να υπάρξουν άλλα θύματα στον πολυσύχναστο δρόμο.

Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Πηγή ertnews.gr