Οι BRICS κηρύσσουν τον «πόλεμο» στο δολάριο από το Καζάν
Στις 22-24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η 16η σύνοδος της ομάδας χωρών BRICS, με βασικό διακύβευμα τη διατύπωση προτάσεων που ως σκοπό έχουν να μειώσουν την ισχύ του δολαρίου και να ενισχύσουν την αποδολαριοποίηση.
Δεκάδες χώρες από τέσσερις ηπείρους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στην ετήσια σύνοδο κορυφής, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου.
Η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας παρουσιάζεται από τη Μόσχα ως απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία απέτυχαν.
Η Ρωσία επιθυμεί οι άλλες χώρες να συνεργαστούν μαζί της για την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον τερματισμό της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου.
Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι ηγέτες τους θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν.
Αν και ο οργανισμός BRICS δεν διαθέτει εξουσίες χάραξης πολιτικής ή χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ομάδα είναι ενωμένη με την αντίθεσή της στις δυτικές κυρώσεις και επιδιώκει ένα διεθνές σύστημα πληρωμών που θα επιτρέπει στα μέλη της να παρακάμπτουν τα μέτρα κυρώσεων.
Ποιες προτάσεις θα συζητηθούν στη σύνοδο
Διασυνοριακές πληρωμές
Η Ρωσία ηγείται των προσπαθειών δημιουργίας ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών σε εθνικά νομίσματα των BRICS, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων και ένα δίκτυο εθνικών εμπορικών τραπεζών που θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS, καταργώντας την ανάγκη ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων μέσω του δολαρίου των ΗΠΑ.
Το σύστημα θα είναι απρόσβλητο από εξωτερικές πιέσεις και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για την αποθήκευση και τη μεταφορά ψηφιακών tokens, υποστηριζόμενων από εθνικά νομίσματα, ώστε να είναι πιο ασφαλές και να μειώνει τις το κόστος των συναλλαγών. Στόχος είναι να διατηρηθούν ομαλά οι εμπορικές ροές μεταξύ των χωρών μελών, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα μέλη δεν έχουν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Διακανονισμός
Ένας διεθνής θεσμός διακανονισμών που, σύμφωνα με τη Ρωσία, θα ενισχύσει το διασυνοριακό εμπόριο τίτλων όλων των χωρών. Η ιδέα είναι να επιτραπεί σε όλα τα μέλη να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές των BRICS, ακόμη και αν αποκοπούν από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αντασφάλιση
Προτείνεται η ίδρυση μιας αντασφαλιστικής εταιρείας των BRICS, η οποία θα επιτρέπει την απρόσκοπτη αποστολή αγαθών και βασικών εμπορευμάτων μεταξύ των μελών σε περίπτωση που οι δυτικές αντασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν στο διεθνές εμπόριο, αρνηθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.
Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία, καθώς οι δυτικές χώρες έχουν εφαρμόσει από το 2022 ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιό της, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες εάν το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.
Η εναλλακτική του ΔΝΤ
Μια διεθνής χρηματοδοτική διευκόλυνση που αποσκοπεί στη στήριξη των χωρών μελών σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, η οποία θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σιτηρά
Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για τα σιτηρά και άλλα σημαντικά εμπορεύματα, με έναν σχετικό οργανισμό τιμολόγησης που θα παρέχει δεδομένα τιμών και αναλύσεις αγοράς. Επί του παρόντος, οι διεθνείς τιμές για τα κύρια εμπορεύματα καθορίζονται στα δυτικά χρηματιστήρια.
Οίκοι αξιολόγησης
Καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών μελών, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξάλειψη της ανθρώπινης προκατάληψης. Το μέτρο αυτό θα θωρακίσει τις αγορές των BRICS από την αποχώρηση των δυτικών οίκων αξιολόγησης.
Πούτιν: Η BRICS θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης
Η ομάδα των BRICS θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά γρήγορη ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν ελπίζει να οικοδομήσει την ομάδα BRICS – η οποία έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – ως ισχυρό αντίβαρο στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο.
«Οι χώρες της ένωσής μας είναι ουσιαστικά οι κινητήριοι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο ορατό μέλλον, οι χώρες BRICS θα δημιουργήσουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», δήλωσε ο Πούτιν σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα. «Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από την εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Πηγή: ΟΤ
Πηγή in.gr