Επίδομα θέρμανσης: 25% υψηλότερο με ηλεκτρικό ρεύμα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Επίδομα θέρμανσης: 25% υψηλότερο με ηλεκτρικό ρεύμα

19 Οκτωβρίου 2024 -

Υψηλότερο κατά 25% θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους καταναλωτές που θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό διευκρίνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, η οποία θα προβλέπει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν την αίτησή τους μέσω της ίδιας πλατφόρμας που έκαναν τις αιτήσεις τους και πέρυσι, και πως το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα ισχύσουν τα ίδια με πέρυσι εισοδηματικά κριτήρια.

Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να λάβουν για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025 περίπου 1.300.000 νοικοκυριά. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα 100 ευρώ, ενώ το μέγιστο όριο θα είναι τα 800 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας όπου οι κλιματικές συνθήκες θα είναι δυσμενέστερες, το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 25% και το ανώτατο όριο θα φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από την περσινή χρονιά συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και του ορισμού τού πόσο κρύα είναι κάθε περιοχή. Οσον αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, αυτή θα γίνει σε δύο δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα υπάρξει μια πρώτη δόση εντός του Δεκεμβρίου, περίπου στο 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το υπόλοιπο 40%, θα δοθεί στο τέλος του χειμώνα».

Κριτήρια

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξουν, και συγκεκριμένα θα είναι:

  • Για τον άγαμο ανέρχονται σε 16.000 ευρώ.
  • Για έγγαμους χωρίς τέκνα, 24.000 ευρώ συνολικά.
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση τέκνων ανέρχεται σε 27.000 ευρώ.

 

Επίσης, για τις οικογένειες με τέκνα, η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους το όριο θα είναι 300.000 ευρώ.

Τέλος, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιδοτεί με 50% έως 60% το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας στις κατοικίες.

 

Πηγή: tanea.gr