Τυμπάκι: Πρότυπος χώρος για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες – Ξεκίνησε η κατασκευή του - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τυμπάκι: Πρότυπος χώρος για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες – Ξεκίνησε η κατασκευή του

18 Οκτωβρίου 2024 -

Ένας χώρος που θα αναβαθμίσει τα μέγιστα την παρεχόμενη εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες. Ένα μοναδικό σχολικό συγκρότημα έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Τυμπάκι και στόχος της δημοτικής αρχής Φαιστού είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

Με αρχικό προϋπολογισμό 7,3 εκατ. ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης Αντώνης Τρίτσης το έργο αυτό θα αποτελέσει το πληρέστερο σχολικό συγκρότημα για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ένα σχολικό συγκρότημα πρότυπο για ολόκληρη την Κρήτη.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως θα είναι εκεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις για νηπιαγωγείο δημοτικό και λύκειο. Στο σχολικό αυτό συγκρότημα όπως μπορείτε να δείτε από τις μακέτες που παρουσιάζει σήμερα ο Αντίλαλος, θα υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την υποστήριξη αυτών των παιδιών που είναι απαραίτητοι και θα βοηθήσουν σημαντικά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Θα υπάρχουν χώροι για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές φυσιοθεραπευτές κλπ που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σχολικό συγκρότημα. Έτσι οι υποστηρικτές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για αυτά τα παιδιά δεν θα παρέχονται όπως συνήθως σήμερα σε ακατάλληλες συνθήκες και αίθουσες αλλά σε ένα σύγχρονο χώρο και κυρίως σωστά εξοπλισμένο.

Οι χώροι

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη μελέτη του συγκροτήματος, η είσοδος στο σχολικό συγκρότημα γίνεται από την οδό Τιμίου Σταυρού μέσω στεγασμένου χώρου. Κοντά στην είσοδο βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μπροστά στην είσοδο δημιουργείται ένας υπόστυλος στεγασμένος χώρος που δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως υπόστεγο γυμναστικής.

Στο ισόγειο κοντά στην είσοδο χωροθετούνται οι διοικητικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η διοίκηση μονάδων Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), δηλαδή τα 5 γραφεία των διευθυντών και η γραμματεία, καθώς και τα γραφεία των εκπαιδευτικών. Επίσης κοντά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων βρίσκεται το κυλικείο και ο χώρος φαγητού.

Στο ισόγειο και κοντά στους χώρους διοίκησης χωροθετούνται οι ειδικοί χώροι των γραφείων ψυχολόγου, κοινωνικής λειτουργού, λογοθεραπευτή και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Οι χώροι φυσικής αγωγής και ατομικής θεραπείας, δηλαδή η αίθουσα υδροθεραπείας, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας αναπτύσσονται επίσης στον ισόγειο χώρο του κτηρίου στη βορεινή πλευρά. Οι αίθουσες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δημοτικού και του νηπιαγωγείου χωροθετούνται στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος και διαχωρίζονται με τον τρόπο αυτό από τις αίθουσες διδασκαλίας της Δευτεροβάθμιας.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται μόνο το εργαστήριο κηπουρικής, λόγω της απαίτησης γειτνίασης με τον χώρο του θερμοκηπίου και το τμήμα του οικοπέδου για καλλιέργεια. Τέλος στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος της βιβλιοθήκης και ο χώρος αυτόνομης διαβίωσης (αυτόνομη κατοικία).

Στον όροφο του κτηρίου χωροθετούνται οι αίθουσες διδασκαλίας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) και η αίθουσα υπολογιστών.

Επίσης αναπτύσσονται οι ειδικοί εκπαιδευτικοί χώροι, δηλαδή ο χώρος μουσικοκινητικής εκπαίδευσης (εργαστήριο μουσικής) καθώς και η αίθουσα εκτόνωσης-παιχνιδιού και η αίθουσα ησυχίας-ηρεμίας, η οποία χωροθετείται σε προστατευμένο από θορύβους σημείο, στην ανατολική άκρη του κτηρίου.

Στον όροφο του κτηρίου βρίσκονται επίσης τα εργαστήρια, όπως το εργαστήριο χειροτεχνίας και το εργαστήριο μαγειρικής.

Γρηγόρης Νικολιδάκης Δήμαρχος Φαιστού

«Θα αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες»

Είμαστε περήφανοι που έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού και σπουδαίου έργου. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την παρεχόμενη εκπαίδευση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Με την ολοκλήρωση του έργου παιδιά και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα χώρο μοναδικό για την εκπαίδευση τους και θεωρώ πως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Κρήτη.