Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται -Τα φώτα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται -Τα φώτα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

13 Οκτωβρίου 2024 -

Το σημαντικότερο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία την εβδομάδα που έρχεται είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κίνηση που πριν ένα μήνα δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της ΕΚΤ.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες που ανήκουν στο στρατόπεδο των γερακιών έχουν στείλει μήνυμα υποστήριξης της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, καθώς θέλουν να τονώσουν την ευρωοικονομία, η ανάπτυξη της οποίας παρουσιάζει αρρυθμίες μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους χρήματος.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι θα εστιάσουν στην Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ και η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρουν απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και γιατί άλλαξαν στάση οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μέσα σε ένα μήνα.

Η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη χαλάρωσή της για να μειώσει το κόστος δανεισμού σε ένα επίπεδο που δεν θα περιορίζει πλέον την οικονομία μέχρι το τέλος του 2025

Η αλλαγή ήταν απότομη. Κατά την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι σχεδόν απέκλειαν μια μείωση τον Οκτώβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι «θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο» για μια άλλη κίνηση, επειδή «πολύ λίγες νέες πληροφορίες» θα ήταν διαθέσιμες μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Είναι πλέον η μόνη φωνή που υποστηρίζει δημοσίως την αντίθεσή του σε μια μείωση την Πέμπτη, αν και άλλα γεράκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν παρασκηνιακά.

ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και ξανά τον Δεκέμβριο.» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος ευρωζώνης, στο Bloomberg Economics «Μετά από αυτό θα βλέπουμε τριμηνιαίες κινήσεις καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται τον δρόμο τους προς την ουδέτερη θέση».

Όσον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη χαλάρωσή της για να μειώσει το κόστος δανεισμού σε ένα επίπεδο που δεν θα περιορίζει πλέον την οικονομία μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Η Κίνα θα απασχολήσει αγορές και οικονομολόγους καθώς θα ανακοινώσει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία με αποκορύφωμα αυτά που αφορούν την ανάπτυξη την Πέμπτη. Άλλες κεντρικές τράπεζες από τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Χιλή θα εκδώσουν αποφάσεις για τα επιτόκια και ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται τελικά να επιβραδυνθεί κάτω από το 2%. Το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών θα ανακοινωθεί στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα.

Τι ακολουθεί για την παγκόσμια οικονομία

Τα κυριότερα γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται είναι τα ακόλουθα:

ΗΠΑ και Καναδάς

Στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την κατανάλωση και τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν σταθερή αύξηση των λιανικών πωλήσεων που υπογραμμίζει τις ανθεκτικές καταναλωτικές  συνήθειες.

Η πρόβλεψη GDPNow της Atlanta Fed βλέπει επί του παρόντος έναν ταχύτερο ρυθμό των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να τροφοδοτεί την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, η έκθεση της Fed την Πέμπτη αναμένεται να δείξει χαλάρωση της εργοστασιακής παραγωγής που καταδεικνύει τις αδυναμίες του μεταποιητικού τομέα.

Στρεφόμενοι προς τον βορρά, η Τράπεζα του Καναδά θα μελετήσει την πορεία του δομικού πληθωρισμού στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, αφού το συνολικό ποσοστό έφτασε τελικά τον στόχο του 2% τον Αύγουστο.

Ασία

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλη την εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα στοιχεία για την ανάπτυξη την Παρασκευή, τα οποία είναι πιθανό να δείξουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται κάτω από τον στόχο του 5% για το έτος.

Το Πεκίνο θα δημοσιεύσει ένα πλήθος μηνιαίων οικονομικών στοιχείων

Αυτό το αποτέλεσμα θα υπογράμμιζε γιατί οι αρχές ανέλαβαν επιθετικά μέτρα χαλάρωσης στα τέλη του περασμένου μήνα και παρουσίασαν άλλη μια δέσμη μέτρων στήριξης το Σάββατο.

Το Πεκίνο θα δημοσιεύσει ένα πλήθος μηνιαίων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Οι επενδύσεις σε ακίνητα πιθανόν να μειώθηκαν με διψήφιο ρυθμό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

carry tradecarry trade

Αλλού, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ενώ στην Νοτιοανατολική Ασία συνεδριάζουν μια σειρά από κεντρικές τράπεζες.

Στη Μανίλα, η Bangko Sentral ng Pilipinas αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς και μόνιμης διευκόλυνσης καταθέσεων μίας ημέρας κατά ένα τέταρτο της μονάδας το καθένα, ενώ η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η Τράπεζα της Ινδονησίας ενδέχεται να διατηρήσουν αμετάβλητα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 27ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η Αυστραλία ανακοινώσει στατιστικά στοιχεία για την εργασία την Πέμπτη που μπορεί να αντανακλούν τη συνεχιζόμενη στενότητα.

Η ανάπτυξη της Σιγκαπούρης πιθανότατα επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση συναίνεσης των οικονομολόγων. Αναμένονται εμπορικά στοιχεία από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, ενώ η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό τρίτου τριμήνου.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Εκτός από την απόφαση της ΕΚΤ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς καθώς θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τους μισθούς, τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δείξουν εξασθένηση τον Σεπτέμβριο και θα διαμορφωθούν κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.

Στην ευρωζώνη, η έρευνα ZEW της Γερμανίας για τους επενδυτές δημοσιεύεται την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας συμβιβάζεται με τις νέες προβλέψεις της, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί πιθανότατα φέτος.

Οι δημοσιονομικές υποθέσεις ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή στην Ιταλία, με τον προϋπολογισμό να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Τρίτης, εγκαίρως για την προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο η Fitch Ratings όσο και η S&P Global Ratings έχουν προγραμματίσει αξιολογήσεις για την Ιταλία μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.

Την Πέμπτη και της Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την ανταγωνιστικότητα να είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Κοιτάζοντας νότια, στο Ισραήλ την Τρίτη, ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται ήδη πάνω από τον επίσημο στόχο του 1% έως 3%, αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς η χώρα εμπλέκεται σε μια πολυμέτωπη σύγκρουση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός αυξήθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στη Νότια Αφρική, η Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει την εξαμηνιαία επισκόπηση της νομισματικής πολιτικής της, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο διοικητής Lesetja Kganyago.

Οι επενδυτές στη Νιγηρία θα δουν αν ο ετήσιος πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν από το υψηλότερο κόστος των καυσίμων και τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 32,2%.

Στη Ναμίμπια, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, που τώρα βρίσκεται στο 7,5%, κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σύμφωνα με τη μείωση της Νότιας Αφρικής τον περασμένο μήνα. Το δολάριο Ναμίμπια είναι συνδεδεμένο με το ραντ, πράγμα που σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική συχνά καθοδηγείται από τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής.

Στην Τουρκία την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 50% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί από 75% τον Μάιο σε 49% τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αξιωματούχοι θα θέλουν να τον δουν να μειώνεται περαιτέρω προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναβάλουν τις μειώσεις μέχρι το 2025.

Στην Αίγυπτο, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 27,25% μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο. Η Goldman Sachs είναι μεταξύ των τραπεζών που προβλέπουν τώρα καθυστέρηση στις μειώσεις του κόστους δανεισμού μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Λατινική Αμερική

Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Χιλής, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν επιβράδυνση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% στο 5,25%. Αυτό θα έφερνε τον κύκλο χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας στις 600 μονάδες βάσης, με άλλες 75 μονάδες βάσης μειώσεων πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2025.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών της Λατινικής Αμερικής, η χαλάρωση στο Περού ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, ενώ η δράση στη Βραζιλία, την Κολομβία και το Μεξικό αποδείχθηκε πολύ πιο μετριοπαθής από τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τα μέσα του 2023.

Σε άλλα νέα για τις κεντρικές τράπεζες, οι νομισματικές αρχές της Χιλής, της Βραζιλίας και της Κολομβίας θα δημοσιεύσουν τις πολυσυζητημένες έρευνες προσδοκιών. Εκτός από τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, η Χιλή διεξάγει επίσης έρευνα μεταξύ των εμπόρων, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Η ανεργία στην πρωτεύουσα του Περού αυξήθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο και μπορεί να αυξήθηκε και πάλι τον Σεπτέμβριο, αλλά βρίσκεται κοντά σε χαμηλό επίπεδο μετά την πανδημία, καθώς η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Επίσης, την Τρίτη, η Κολομβία δημοσιεύει τις μετρήσεις του Αυγούστου για τη βιομηχανική παραγωγή, τη μεταποιητική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις. Τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν όλα θετικά, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες.

Οι μετρήσεις του ΑΕΠ από τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού ενδέχεται να δείξουν ότι και οι τρεις οικονομίες αντιμετώπισαν αντίξοες συνθήκες τον Ιούλιο, αφού έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους με υψηλούς ρυθμούς.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή in.gr