Νετανιάχου: Να αποσυρθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη από το Λίβανο – Το Ιράν προειδοποιεί ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Νετανιάχου: Να αποσυρθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη από το Λίβανο – Το Ιράν προειδοποιεί ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές»

13 Οκτωβρίου 2024 -

Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προετοιμάζεται για τα ισρηλινά αντίποινα στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC, καθώς στο Ισραήλ ο Βενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με τον τραυματισμό κυανοκράνων στο Λίβανο, καλώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποσύρει τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις από τα πεδία των μαχών. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τους κυανόκρανους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους σε άλλα 21 χωριά του Λιβάνου να εγκαταλείψουν περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του θεωρεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) εξαιτίας της μη καταδίκης της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία, ο Κατς θεωρεί αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Κατς είχε δηλώσει στις 2 Οκτωβρίου ότι απαγορεύει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα του, επειδή δεν καταδίκασε ξεκάθαρα την πυραυλική επίθεση.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας την πολεμική ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Μετωπικά» αναμετρώνται δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο μεθοριακό χωριό Ράμια του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τη «διείσδυση» στη μεθόριο του Λιβάνου και μάλιστα αναφέρει ότι κρατά αιχμάλωτο που εντόπισε σε σήραγγα της Χεζμπολάχ, ενώ η σιϊτική οργάνωση σε αντίποινα ανακοίνωσε ότι έπληξε και στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, στα νότια της Χάιφας.

Την ώρα που αναμετρώνται χερσαίες δυνάμεις η ισραηλινή αεροπορία έπληξε για «πρώτη φορά», σύμφωνα με λιβανικές πηγές, το Deir Billa στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν αγορά της Οθωμανικής εποχής στη νότια πόλη Ναμπατίγιε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα. Η Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου δήλωσε ότι έδωσε μάχη με τις πυρκαγιές σε 12 κτίρια κατοικιών και 40 καταστήματα στην αγορά, η οποία χρονολογείται από το 1910.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε τραυματίες διασώστες και καταστροφή ασθενοφόρων από δεύτερο ισραηλινό πλήγμα σε σημείο όπου αναζητούνταν εγκλωβισμένοι από τα ερείπια που άφησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο.

Στην κεντρική και βόρεια Γάζα, δεκάδες είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες, οπως αναφέρουν οι ιατρικές πηγές. Ο ισραηλινος στρατός συνεχίζει τον αποκλεισμό στην περιοχή Τζαμπαλίγια, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Σύμφωνα μ τον ΟΗΕ, για περισσότερο από ένα μήνα δεν έχει εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Η πολιτική των απειλών και της μέγιστης πίεσης» δεν έχει καμία επίπτωση στη βούληση του Ιράν να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, την εδαφική του ακεραιότητα, τα εθνικά συμφέροντά του και τους πολίτες του κατά οποιασδήποτε ξένης παραβίασης και επίθεσης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «παράνομες και αδικαιολόγητες» τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή κατά του πετρελαϊκού του τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις θα επιτρέψουν στο Ισραήλ «να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ενότητα της περιοχής και του κόσμου».

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ενήργησε «σε απάντηση» στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη διαψεύδει δημοσιεύματα που την συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν ένα χρόνο. 

Οι New York Times, επικαλούνται πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς τα οποία εντόπισαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα και αποκαλύπτουν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση σχεδίαζε αρχικώς να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022,  αλλά ανέβαλε την εισβολή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σε μια προσπάθεια να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ διέψευσε το δημοσίευμα που τη συνδέει με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του στον ισραηλινό ομόλογό του, στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, για το γεγονός ότι μπήκαν στο στόχαστρο κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.



Πηγή ertnews.gr