Ο Σάκης Αρναούτογλου έθεσε τα προβλήματα των αλιέων των μικρών νησιών στον υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο Κώστα Καδή - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο Σάκης Αρναούτογλου έθεσε τα προβλήματα των αλιέων των μικρών νησιών στον υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο Κώστα Καδή

10 Οκτωβρίου 2024 -

Στη χθεσινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο, των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών που είναι Μέλη της Επιτροπής Αλιείας με τον υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας Κώστα Καδή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, έθεσε με έμφαση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς των μικρών νησιών. Ο κ. Αρναούτογλου ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις και μέτρα για την υποστήριξη αυτής της κρίσιμης για τις τοπικές κοινωνίες επαγγελματικής ομάδας, με τον κ. Καδή να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επεσήμανε τα παρακάτω:

Καύσιμα και Κλιματική Αλλαγή: Οι Μεγάλες Προκλήσεις των Αλιέων

Οι αλιείς των μικρών νησιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα καύσιμα για τη λειτουργία των σκαφών τους. Η συνεχής αύξηση της τιμής των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ταξιδεύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις για να βρουν επαρκή αλιεύματα.

Επιπλέον, οι υπεραλιεύσεις και η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο ανταγωνισμό και σε μειωμένη παραγωγικότητα, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον του επαγγέλματος.

Γραφειοκρατία και Πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά Κονδύλια

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στα μικρά νησιά είναι η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αυστηρές ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την αλιεία. Συχνά, οι κανονισμοί αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα μικρά νησιά, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση των απαραίτητων αδειών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποστήριξη των αλιέων, πολλοί στα μικρά νησιά αναφέρουν ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτά. Η έλλειψη ενημέρωσης και η γραφειοκρατία αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Ζητούμενα Μέτρα για τη Στήριξη των Μικρών Νησιών

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που θα στηρίξουν τους αλιείς των μικρών νησιών. Ζήτησε από τον Επίτροπο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των υψηλών τιμών καυσίμων, των μειωμένων αλιευτικών αποθεμάτων και της αδυναμίας πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους.

Η επίλυση αυτών των ζητημάτων, υπογράμμισε ο κ. Αρναούτογλου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος της αλιείας στα μικρά νησιά και για τη διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών.