Χανιά: Απέλαση δύο καλλιτεχνών του Grup Yorum με γερμανικό και αυστριακό διαβατήριο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Χανιά: Απέλαση δύο καλλιτεχνών του Grup Yorum με γερμανικό και αυστριακό διαβατήριο

4 Οκτωβρίου 2024 -

Στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο Χανίων φέρονται να προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές για δύο μέλη του – με πολιτικό στίχο και απεύθυνση – συγκροτήματος «Grup Yorum» που ήλθαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Κρήτη προκειμένου να εμφανιστούν το Σάββατο στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Χανιών.

Πρόκειται για μια γυναίκα και έναν άνδρα Γερμανικής και Αυστριακής υπηκοότητας, τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα ονόματά τους δεν βρίσκονται στην διαβόητη μαύρη λίστα Σένγκεν όπου πρόσφατα οι γερμανικές αρχές έχουν κατατάξει πολλούς από όσους εναντιώνονται στον πόλεμο στη Γάζα (προχωρούν σε απελάσεις ακόμα και για ένα λάικ!) και η απαγόρευση της εισόδου φαίνεται σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ίδιοι πως αποτελεί καθαρά ελληνικό μέτρο!

Με αυτή την καταγγελία μένει να φανεί αν η λύση στο… πολιτιστικό είναι να παραβιάζει η Ελλάδα μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν.

Στη σελίδα του συγκροτήματος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook της Meta (αυτόματη μετάφραση στην ανάρτηση) αναφέρθηκε πως τα μέλη του συγκροτήματος κρατούνται στο αεροδρόμιο «χωρίς καμία δικαιολογία» ενώ επισημαίνουν πως «δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση, οι συναυλίες μας δεν μπορούν να αποτραπούν από απαγορεύσεις εισόδου!»

Τι είναι το Grup Yorum

Τα μέλη του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής ζουν εξόριστα από την Τουρκία λόγω της πολιτικής τους δράσης και της εναντίωσής τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα ώστε να παταμείνει στην εξουσία.

Τα μέλη του υφίστανται διακρίσεις στην χώρα τους, αποτελούν αντικείμενο συλλήψεων για την πολιτική τους δράση, ενώ έχουν προχωρήσει σε απεργίες πείνας με τον μπασίστα Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, τον Μουσταφά Κοτσάκ και την τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ (288 ημέρες) να χάνουν τη ζωή τους το 2020.

To μουσικό συγκρότημα είναι «απαγορευμένο» στην Τουρκία από το 2016, όπου τους κατηγορούν για σχέσεις με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο, δημοφιλέστερα γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C, ένα τούρκικο κομμουνιστικό κόμμα. Ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με την αλληλεγγύη από την Αθήνα για τις διώξεις και την απεργία πείνας, είναι το παρακάτω, πάλι από το 2020.

Τι ανέφερε το 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων αναφέρουν  πως «πριν λίγο, στο αεροδρόμιο Χανίων, παρεμποδίστηκε η είσοδος δύο μέλων του συγκροτήματος Grup Yorum, των Σένα Ερκότς και Ουμούτ Γκιουλτεκίν, που προγραμματιζόταν να παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, καθώς κρίνονται «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους» και βρίσκονται σε «λίστα ανεπιθύμητων», αν και είναι υπήκοοι Γερμανίας και Αυστρίας.

«Φυλάσσονται στην αίθουσα transit για άμεση απέλαση στο εξωτερικό».

«Προ καιρού, τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις» συνέχισαν στην ανακοίνωση οι διοργανωτές. «Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης».

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, καταδίκασε τις απελάσεις ως «καταστολή και ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και έκφραση μέσω της μουσικής, και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία» εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Επειδή πρόκειται για τέχνη αυτό είναι κάτι που μένει να απαντηθεί αρμοδίως από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού. Όμως καθώς μιλάμε για τραγούδια με πολιτικό στίχο, εγείρεται και το ερώτημα της λογοκρισίας μέσω της καταστολής. Να προστεθεί πως τα μέλη του Grup Yorum απολαμβάνουν μεγάλης αγάπης, με χιλιάδες φίλους και θαυμαστές στην Ελλάδα και αντίστοιχα τρέφουν αδυναμία στην χώρα μας.

Τι δήλωσαν για την απέλαση και τον αποκλεισμό… καλλιτεχνών από την είσοδο στην χώρα

«Είμαστε οι Grup Yorum, προσκεκλημένοι του (18ου Αντιρατσιστικού) Φεστιβάλ στα Χανιά. Η ελληνική αστυνομία μάς συνέλαβε στο αεροδρόμιο και μας ανακοίνωσε πως δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, χωρίς κανένα λόγο. Βέβαια ξέρουμε τον λόγο, είμαστε ένα επαναστατικό μουσικό σχήμα, ένα πολιτικό μουσικό σχήμα, είμαστε με τον σοσιαλισμό και την επανάσταση, γι’αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθουμε στην χώρα».

«Αλλά το Grup Yorum θα κάνει αυτή τη συναυλία και θα συνεχίσει να έρχεται στην Ελλάδα, να πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, γιατί το Grup Yorum είναι η φωνή τού λαού, των καταπιεσμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας και τα τραγούδια μας. Ευχαριστούμε».

Με πληροφορίες από τα Χανιώτικα Νέα και τα κοινωνικά δίκτυα του συγκροτήματος

Πηγή in.gr