Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κιρ Στάρμερ για μια νέα σχέση Η.Β – ΕΕ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κιρ Στάρμερ για μια νέα σχέση Η.Β – ΕΕ

2 Οκτωβρίου 2024 -

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες για μία βελτιωμένη σχέση των δυο πλευρών, όπως είχε υποσχεθεί πριν εκλεγεί.

Ο Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει την προσπάθεια του να βελτιώσει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, “ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του βρετανικού λαού”.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Κιρ Στάρμερ “θα συζητήσει τις φιλοδοξίες του για τους επόμενους μήνες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει πέρα από το Brexit και να κάνει «τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λειτουργήσει για τον βρετανικό λαό».

Παραμένει επικεντρωμένος στην επίτευξη “ενός ευρείας βάσης συμφώνου ασφάλειας”, στη διασφάλιση των συνόρων και στην αντιμετώπιση των εμποδίων στο εμπόριο.

Ο κ. Στάρμερ αναμένεται να πει “ότι σε μια εποχή αυξανόμενης αστάθειας στον κόσμο -με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την άνοδο των άθλιων συμμοριών λαθρεμπόρων που διακινούν ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη- είναι όλο και πιο σημαντικό οι ομοϊδεάτες χώρες να συνεργάζονται στενότερα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος”.

Ενώ επιθυμεί οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε φιλόδοξη και βελτιωμένη συνεργασία με τους ηγέτες της ΕΕ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελευθερία της κυκλοφορίας.

Πριν από τα ταξίδι του στην βελγική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αναμφισβήτητα ισχυρότερο όταν συνεργάζεται με τους στενότερους διεθνείς εταίρους του. Αυτό δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό – με τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια να χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης.

«Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνο αν βάλουμε το συλλογικό μας βάρος πίσω τους, γι’ αυτό και είμαι τόσο αποφασισμένος να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια του Brexit και να δημιουργήσουμε μια πιο ρεαλιστική και ώριμη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η καλύτερη συνεργασία με την ΕΕ θα αποφέρει τα οφέλη που αξίζουν στον βρετανικό λαό – διασφαλίζοντας τα σύνορα μας, κρατώντας μας ασφαλείς και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή ertnews.gr