Βία ανηλίκων: Αντιδρά η αντιπολίτευση στα μέτρα της κυβέρνησης – «Αυταρχική συνταγή αποτυχίας»
Οξεία κριτική στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να αντιμετωπιστεί η βία ανηλίκων, ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άλλη μια φορά αρνείται να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και παρουσιάει ως μόνη λύση για τα κοινωνικα προβλήματα τον αυταρχισμό και την καταστολή, πασπαλισμένα με λίγο από «ψηφιακό κράτος» με εφαρμογές στο κινητό.
Αντί για αντιπλημμυρικά έργα και δασοπροστασία, πατήστε το 112, αντί για πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και σττήριξη των θυμάτων, πατήστε το Panic Button, αντί για ανθρώπινα σχολεία και όχι κλουβιά που στοιβάζονται παιδιά, πατήστε το Safe Youth Button. Αυτό ήταν άλλωστε και το μόνο «προληπτικό» μέτρο που παρουσιάστηκε σήμερα για τη βία ανηλίκων, που κι αυτό αφορά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν συμβεί το κακό, αν προλάβουν να το πατήσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και αν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση από τις αρχές. ‘Ολα τα υπόλοιπα αφορούν αυστηροποίηση των ποινών, για παιδιά-ανήλικους παραβάτες, βαρύτερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους γονείς, χωρίς αντίστοιχα μέτρα στήριξης, ενδυνάμωσης και πρόληψης, παρά μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές.
Το μπαλάκι… στις οικογένειες
Εξάλλου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα της παραβατικότητας των παιδιών και των ανηλίκων «αφορά πρωτίστως τις οικογένειες». Όπως είπε «το κράτος δεν μπορεί υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων». Το ότι το κράτος έχει όχι μόνο τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να παρέχει επαρκείς και σύγχρονες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και την εργασία για όλους, πριν μοιράσει ποινές, πρόστιμα και πειθαρχικά μέτρα, είναι κάτι που ευλόγως παραλείπεται.
«Αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων», σημειώνει χαρακστηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη βία ανηλίκων. Το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση «επιμένει πάλι να φωτογραφίζει -και σχεδόν αποκλειστικά- τις οικογένειες» αντί «να αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες», και ότι επιχειρεί να ταυτίσει την παραβατικότητα των ανηλίκων με τις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών.
Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά «είναι καταδικασμένα να αποτύχουν» και ότι ανακυκλώνουν τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν. Επίσης παρουσιάζει μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η βία ανηλίκων, με θετικές και όχι κατασταλτικές δράσεις. Μεταξύ άλλων προτείνουν «την επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία».
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων:
ΣΥΡΙΖΑ – «Μόνη έννοια της κυβέρνησης ο επιμερισμός ευθυνών σε όλους εκτός από τον εαυτό της»
«Μετά το σοκ που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι εικόνες ακραίας νεανικής βίας σε βάρος μιας 14χρονης και οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ήρθαν να σκορπίσουν την πλήρη απογοήτευση, καθώς επιβεβαίωσαν πως το μόνο που απασχολεί αυτόν και την κυβέρνησή του είναι ο επιμερισμός των ευθυνών σε όλους εκτός από τον εαυτό τους»
«Ο πρωθυπουργός, που δήθεν άγχεται να λύσει το δημογραφικό, θυμήθηκε την ελληνική οικογένεια όταν θέλησε να της φορτώσει την παραμέληση ανηλίκων»
Ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν πλήρως σύμφωνος με τη συγχώνευση σχολικών τμημάτων και τις αλλαγές επί τα χείρω στους κανόνες για την ειδική στήριξη των μαθητών, αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά εκ των υστέρων, να εξαγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της βίας μεταξύ των ανηλίκων. Όμως αυτά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια επανάληψη του δόγματος αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης.
Με άλλα λόγια, του εκφοβισμού και των πειθαρχικών μέτρων για τους νέους. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει όχι μόνο τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τα πραγματικά αίτια της βίας εντός και εκτός σχολικών χώρων.
Ο πρωθυπουργός, που δήθεν άγχεται να λύσει το δημογραφικό, θυμήθηκε την ελληνική οικογένεια όταν θέλησε να της φορτώσει την παραμέληση ανηλίκων. Το πρόβλημα της βίας δεν μπορεί να λυθεί με αυταρχισμό, αλλά με την ολόπλευρη ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών και την υποστήριξη σχολικής κοινότητας».
KKE: «Αντί για μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση »φωτογραφίζει» τις οικογένειες»
«Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με όλες τις αναγκαίες κρατικές δομές και προσωπικό, επιμένει πάλι να φωτογραφίζει -και σχεδόν αποκλειστικά- τις οικογένειες. Όσο δε για την εξαγγελία νέων ποινών και πιο αυστηρού κατασταλτικού πλαισίου, η ίδια η πείρα έχει δείξει ότι ούτε τις βαθύτερες αιτίες χτυπούν, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζουν επικίνδυνα (με τον νόμο για τη δήθεν αντιμετώπιση του bullying) την παραβατικότητα με τις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών.
Την ίδια στιγμή που τα υπαρκτά φαινόμενα ανήλικης παραβατικότητας συνειδητά υπεπροβάλλονται, “θάβονται” τα θετικά παραδείγματα δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών που ορθώνουν συλλογικό τείχος αλληλεγγύης, και δημιουργούν αντισώματα αξιών και στάσης ζωής.
Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στηριχτούν οι διεκδικήσεις μέτρων προστασίας απέναντι στην κακοποίηση και στη φτώχεια αλλά και για να φουντώσει η δίκαιη πάλη για ένα σχολείο που δεν θα είναι αρένα ανταγωνισμού αλλά χώρος δημιουργίας, για μια κοινωνία όπου “κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει, κανείς ελπίδα δεν κλέβει κανενός”».
Νέα Αριστερά: «Αναχρονιστικά μέτρα καταδικασμένα να αποτύχουν»
«Αυστηροποίηση των ποινών για μαθητές και γονείς, περισσότερη καταστολή και application. Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπισης της βίας μεταξύ ανηλίκων.
Η κυβέρνηση πιστή στο ιδεοληπτικό δόγμα της καταστολής εισηγείται για μια ακόμη φορά αναχρονιστικά μέτρα καταδικασμένα να αποτύχουν. Για τον κ. Μητσοτάκη προτεραιότητα δεν είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος της βίας μεταξύ ανηλίκων και του μπούλινγκ αλλά η ικανοποίηση των συντηρητικών και ακροδεξιών ακροατηρίων. Πρόκειται ταυτόχρονα για ανακύκλωση των όσων είχαν εξαγγελθεί μερικούς μήνες πριν στο υπουργικό συμβούλιο. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε.
«Η λογική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας»
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με 1.000 συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με σκοπό την «εξοικονόμηση πόρων». Μαθητές και μαθήτριες σε τάξεις των 27 και 29, εκπαιδευτικοί με μισθούς των 776 ευρώ, οικογένειες που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα να εξανεμίζεται στις πρώτες 15 μέρες του μήνα, δημόσια σχολεία που καταρρέουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική. Εκεί είναι η πραγματικότητα που μπορεί κανείς να εντοπίσει τις ρίζες των φαινομένων της βίας.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η λογική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας και στην διαιώνιση του προβλήματος».
Πώς θα αντιμετωπιστεί η βία ανηλίκων
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «Η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και για τη βία ανηλίκων:
Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για την αναγνώριση και την πρόληψη της βίας.
Θέσπιση υποχρεωτικού και οριζόντιου μαθήματος συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και μαθημάτων ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών
Επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία.
Και, πάνω από όλα, ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, όσα δέχονται αλλά και όσα ασκούν βία. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι σε σταθερή και άμεση σύνδεση με το σχολείο και όχι να ενεργοποιούνται ετεροχρονισμένα ως εξωτερικές επιτροπές».
Πηγή in.gr