Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπέγραψαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Mahir Safarli στη Λότζια το μεσημέρι της Παρασκευής 27/9.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισφραγίζει τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών από το 2017 για την προστασία και ένταξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός «Αυτό το οποίο αποκτούμε, με την υπογραφή του Μνημονίου, είναι ένα διαρκή και μόνιμο δεσμό και μάλιστα μία συνεργασία σε καθημερινή βάση. Θα έχουμε σύνδεσμο της Ύπατης Αρμοστείας μέσα στο Δήμο Ηρακλείου, σε καθημερινή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Τσαγκαράκη για μία σειρά θεμάτων. Αυτά ξεκινούν από την παροχή τεχνογνωσίας, από την εκπαίδευση του προσωπικού, και φτάνουν μέχρι την πραγματοποίηση προγραμμάτων που αυτή τη στιγμή αφορούν ιδιαίτερα την απασχόληση των προσφύγων.».
Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αναφερόμενος στις δράσεις για την ένταξη των προσφύγων από τον Δήμο Ηρακλείου ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι «Οι πρόσφυγες στηρίζονται σε πολλά επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν τα ζητήματα των συναλλαγών τους με τις Αρχές τα οποία διευκολύνονται και σε επίπεδο γραφειοκρατίας. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα της επαγγελματικής ένταξης τα οποία μας απασχολούν και της ένταξης τους στην κοινωνική ζωή τα οποία έχουν πολλές περιστασιακές πλευρές. Όλα αυτά είναι αντικείμενο του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο είναι μια από τις δυναμικές μονάδες του Δήμου, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει και μία πλειάδα ειδικοτήτων, για να έχουν δηλαδή οι πρόσφυγες μία όσο γίνεται ολόπλευρη υποστήριξη. Αυτό εντάσσεται σε μία γενικότερη πολιτική που είναι η υποδοχή και η αποδοχή των ανθρώπων και αυτό παραμένει μία σταθερή γραμμή στην δική μας πολιτική.».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου και δήλωσε «Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα θέλω να τονίσω την εξαιρετικά καλή συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο για όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει για την υποστήριξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο Ηράκλειο. Η υπογραφή του σημερινού Μνημονίου αποτελεί τη συνέχιση της προϋπάρχουσας συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου που μετράει αρκετά χρόνια. Η έμφαση είναι στραμμένη στην απασχολησιμότητα, την ένταξη των προσφύγων και την ευημερία τους προς όφελος όλων. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει ήδη αρκετές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πρόσφυγες, όπως το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.».
Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Το Μνημόνιο συνεργασίας αποτυπώνει το κοινό πεδίο δράσεων των δύο φορέων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα αφορά μεταξύ άλλων:
· Την παροχή υποστήριξης για την κατάρτιση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών και των άλλων, αρμόδιων για την στήριξη υπηκόων τρίτων χωρών, τμημάτων του Δήμου
· Την παροχή υποστήριξης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την ανάπτυξη, υποβολή και υλοποίηση έργων με διακυβερνητική, δημόσια ή/και ιδιωτική χρηματοδότηση και για την επέκταση της διεθνούς και εθνικής του δικτύωσης
· Την ενίσχυση των σχετικών με την ένταξη δραστηριοτήτων που διεξάγονται από τον Δήμο
· Την υποστήριξη της υλοποίησης της δέσμευσης του Δήμου Ηρακλείου που υποβλήθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες του 2023
· Τη διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης που προάγουν την ένταξη των προσφύγων και την κοινωνική συνοχή
· Την συνεργασία με τις θεσμικές δομές του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση της συμπερίληψης των προσφύγων και την ανταπόκριση του Δήμου στις ανάγκες τους υπό το πρίσμα της κοινωνικής ένταξης.
Το Μνημόνιο θα έχει ισχύ μέχρι τις 31/12/2028.