Η Πλακιώτισσα θα αρδεύει από την επόμενη θερινή περίοδο – Ο στόχος της περιφέρειας και οι κινήσεις που κάνει
Μπορεί επί χρόνια να ήταν ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας όμως πλέον το νερό έχει μπει κυριολεκτικά στο…αυλάκι ή καλύτερα μπαίνει στο φράγμα. Η Πλακιώτισσα δείχνει πως θα μπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα ακόμα και από την επόμενη θερινή περίοδο για τους αγρότες στον τομέα της άρδευσης.
Η άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης από τον Απρίλιο του 2023 που δόθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών που ήταν σε εκκρεμότητα οδήγησε στην έμφραξη πριν από λίγες εβδομάδες και ήδη το πρώτο νερό που έχει μπει στο φράγμα έχει προκαλέσει μία δικαιολογημένη αισιοδοξία
Όμως εξήγησε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Αντιπεριφερειάρχςη Νίκος Σκουλάς ο στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι να μπορέσει το φράγμα να εξυπηρετήσει ανάγκες άρδευσης την επόμενη θερινή περίοδο με την ευχή βέβαια πως θα υπάρξουν βροχοπτώσεις που θα βοηθήσουν ώστε να μπουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού στο φράγμα.
Ήδη το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης περιμένει από τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου να παραδώσει μία μελέτη για την ασφαλή σύνδεση του φράγματος με το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης που υπάρχει γύρω από το φράγμα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι αγρότες να έχουν νερό από το φράγμα αλλά και οι δήμοι να «ξεκουράσουν» γεωτρήσεις που είναι επιβαρυμένες ειδικά από τη φετινή χρονιά που οι ανάγκες είναι αυξημένες και το νερό λίγο.
Όπως είναι γνωστό πρόκειται για ένα φράγμα με χωρητικότητα 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που θα αρδεύει μία έκταση 37.000 στρεμμάτων στους δήμους Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 2000 και 22 περίπου χρόνια μετά ολοκληρώνεται το βασικό τμήμα του έργου που είναι το φράγμα ενώ ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των δικτύων άρδευσης. Πρόκειται για ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η μελέτη για τα δίκτυα είναι στην τελική της φάση. Ήδη η περιφέρεια Κρήτης έχει αποστείλει στο υπουργείο τους περιβαλλοντικούς όρους και περιμένει την έγκριση ώστε να προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και το έργο να είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί αν…
Το μεγάλο αν αφορά τη χρηματοδότηση των δικτύων άρδευσης καθώς πρόκειται για ένα έργο που έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό, που δυστυχώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερος καθώς οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το κόστος του έργου όπως και όλων των έργων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κόστος του έργου των δικτύων γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ όμως οι εκτιμήσεις είναι πως το τελικό κόστος θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια και θα αγγίξει τα 55.
Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και πλέον ως μόνη πηγή για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου όταν θα είναι πλήρως ώριμο να δημοπρατηθεί είναι το ΕΣΠΑ. Εκτός και αν αναζητηθεί λύση για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως έγινε και με το έργο του Πλατύ Ποταμού. Το σενάριο αυτό βέβαια είναι το πλέον αδύναμο λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του έργου σε σχέση με τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Νίκος Σκουλάς.
Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων
Είναι θετικό το ότι ήδη έχουμε το πρώτο νερό στο φράγμα. Αν έχουμε μία καλή περίδο βροχών τότε την επόμενη θερινή περίοδο το φράγμα θα παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει και αναμένουμε μία μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο το φράγμα θα συνδεθεί με τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης των ΤΟΕΒ και των Δήμων με τους οποίους είμαστε σε επαφή και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία. Ο μεγάλος στόχος μας παραμένει φυσικά η χρηματοδότηση των δικτύων με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί και είναι σε φάση εγκρίσεων. Φέτος ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την άρδευση. Θεωρώ πως από την ερχόμενη άνοιξη θα μπορούμε να πούμε πως το φράγμα θα δίνει νερό τουλάχιστον στις εκτάσεις που βρίσκονται κοντά ώστε να μπορέσουν και οι δήμοι να μειώσουν τις ποσότητες που αντλούν από τις γεωτρήσεις.