Άνθρωποι και Τοπία της Κρήτης – Ο απόηχος του εορτασμού των 75 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγίας Μαρίνας» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Άνθρωποι και Τοπία της Κρήτης – Ο απόηχος του εορτασμού των 75 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγίας Μαρίνας»

27 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ήταν μια βραδιά υπέροχη! Μια βραδιά συσπείρωσης των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, που θέλουν να τον δουν να αναπτύσσεται που θέλουν όλοι μαζί να συμπορευτούν τα επόμενα χρόνια για περισσότερο φως, που δηλώνουν με τις πράξεις τους και την αγωνιστικότητά τους ότι μπορούν αρκεί να υπάρχει όραμα και πίστη!

Αρκεί όλοι μαζί να πάρουμε τα δικά μας πράγματα στα χέρια μας δίχως να περιμένουμε τον «από μηχανής θεό» ή να επαναλαμβάνουμε την φράση ότι «ο κόσμος εκσυγχρονίζεται και οι συνεταιρισμοί πεθαίνουν.. είναι άλλης εποχής»!

Η αξία του «συνεταιρίζεσθαι» φαίνεται μέσα από το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγίας Μαρίνας» που επί 75 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί δίχως αναπαμό χάρη στην προσπάθεια και το πείσμα των ανθρώπων του τόπου είτε ως πρόεδροι και  μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, είτε ως εθελοντές.

Η επόμενη ημέρα του εορτασμού προβλέπεται ουσιαστική με προοπτικές για ανάπτυξη τόσο του ελαιουργικού εργοστασίου, όσο και των εκθεμάτων και εργαστηρίων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του.

Οι ιθύνοντες πρέπει να γίνουν αρωγοί αυτής της προσπάθειας ουσιαστικά και έμπρακτα χωρίς να πλανώνται  με «έπεα πτερόεντα» τουτέστιν, λόγια του αέρα!

Ο τόπος μας έχει ένα «θησαυρό» της Αγροτικής ζωής, ας τον αξιοποιήσουμε καταλλήλως, τι περιμένουμε!!!

Ο κος Γιώργος Συγκελάκης πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού και νυν πρόεδρος της ομάδας που ευθύνεται και επιμελείται την συγκέντρωση των  εργαλείων των παλαιών επαγγελμάτων και για την αίθουσα υφαντικής και μελλοντικού εργαστηρίου εκμάθησης αυτής της πανάρχαιας τέχνης, μου παραχώρησε ένα ευχαριστήριο μήνυμα για όλους όσοι παρευρέθηκαν και για όλους όσοι βοήθησαν δίχως να σκεφτούν ούτε λεπτό κούραση, χρόνο παρά μόνο χαρά για το αποτέλεσμα!

«Καταρχήν αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση εορτασμού των 75 χρόνων λειτουργίας του συνεταιρισμού και ιδιαίτερα τον απλό κόσμο ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις παρακολουθούσε αγόγγυστα και όρθιος  την παραπάνω εκδήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης κι Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο ο οποίος ήταν από τους ελάχιστους  απ’ όλους όσοι προσκλήθηκαν που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μαζί με τους σεβαστούς πατέρες.

Να ευχαριστήσω ακόμα και αυτούς που για σοβαρούς λόγους δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και οι οποίοι εγγράφως ή τηλεφωνικώς μας ενημέρωσαν περί τούτου. Εκτιμώ ότι αρκετοί άλλοι οι οποίοι δεν πληροφορήθηκαν για την παραπάνω εκδήλωση και θα ‘θελαν ίσως να την παρακολουθήσουν τους υπόσχομαι, ότι κατόπιν συνεννοήσεως μπορούμε να τους ενημερώσουμε σε άλλο χρόνο και με μεγάλη ευχαρίστηση.

Καλό θα ήταν βέβαια στην εν λόγω εκδήλωση να παρευρίσκονταν περισσότεροι νέοι προκειμένου: πρωτίστως  να μάθουν τι κατάφεραν οι γονείς και οι παππούδες τους σε δύσκολους καιρούς σε ό, τι αφορά τη συνεταιριστική ιδέα και πράξη και δευτερευόντως, να νιώσουντην υποχρέωση την οποία θα πρέπει να έχουν προκειμένου να τους μιμηθούν και γιατί όχι, να τους ξεπεράσουν σε έργα επωφελή τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινωνία.

Ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν για να πετύχει αυτή η εκδήλωση και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίβα «Θέμος Κορνάρος» για την υποστήριξή του τόσο με προσωπικό όσο και με τα μέσα που μας διέθεσε [τραπεζοκαθίσματα κ.α.]. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους ομιλητές γεωπόνους και καθηγητές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου οι οποίοι με μεστό και κατανοητό λόγο μας ενημέρωσαν σε θέματα που αφορούσαν την ελιά.Τα ΜΜΕ τα οποία τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσαν ενδελεχώς τους κατοίκους της περιοχής για την εκδήλωση αυτή, που έλαβε χώρα το Σάββατο21 Σεπτεμβρίου 2024 και ιδιαίτερα αυτούς που μας επισκέφτηκαν κατά την παραπάνω ημερομηνία και ζήτησαν λεπτομέρειες για το έργο μας και τα εκθέματά μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ αρκετούς από τους επισκέπτες οι οποίοι βλέποντας τα παλιά επαγγέλματα και εργαλεία που είχαμε εκθέσει μας υποσχέθηκαν ότι θα μας διαθέσουν ορισμένα άλλα ελλείποντα. Όμως αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγγνώμη  από ανθρώπους οι οποίοι είναι εν ζωή αλλά και από τους  απογόνους των εκλιπόντων που  συνεχίζουν το έργο τους, για την παράλειψή μου να μην τους αναφέρω κατά την ιστορική αναδρομή που έκανα για τον Συνεταιρισμό.

Ορισμένοι από αυτούς είναι ο Γιάννης Κουρτικάκης από τον Κουσέ, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε η ψυχή  του ελαιουργικού εργοστασίου ως γραμματέας και με την εργατικότητά του, εντιμότητα και φιλότιμο υποστήριξε αποφασιστικά τον Συνεταιρισμό ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Επίσης αξίζει ν’ αναφέρουμε τον αείμνηστο ΝίκοΤσικνάκη για την προσφορά του ως γραμματέας και τον εν ζωή κ. Γιώργο Κορνάρο του Χαρίλαου για την εν γένει προσφορά του ως γραμματέας στον Συνεταιρισμό.

Με την ευχαριστήρια αυτή μου  τοποθέτηση σας ενημερώνω ότι θα συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό με παλαιά εργαλεία των αντίστοιχων χώρων όσο και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου μέχρις ότου αυτοί γίνουν πλήρως και ευχάριστα επισκέψιμοι.»

Θα σταθώ στην  παρουσία του Σεβασμιωτάτου ΜητροπολίτουΓορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακαρίουη οποία ήταν σημαντική για μας γιατίμε τον ενθαρρυντικό του λόγο μας ωθεί  να σκεφτούμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Επίσης και η παρουσία του κ. Γιάννη Μαθιουδάκη επικεφαλή της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Φαιστού ήταν σημαντική για την επόμενη ημέρα και το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Οι ημέρες είναι δύσκολες η αναφορά στην παράδοση, στονΣυνεταιρισμό στη συνεργασία για μια καλύτερη και βελτιωμένη ζωή στην ύπαιθρο αποτελεί για τους νέους άγνωστο κεφάλαιο και απωθείται από αυτούς ως κάτι το παρωχημένο και άνευ ενδιαφέροντος!

Θα πρέπει η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς να δουν πολύ πιο σοβαρά το θέμα του Συνεταιρισμού της «Αγίας Μαρίνας» να τον επισκεφτούν, να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για τις εργασίες που έχουνγίνειτόσαχρόνια τόσο από τον πρόεδρο κ.Διογένη Ηλιάκη και από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Αριστείδη Πατεράκη με το Διοικητικό Συμβούλιο,όσο και από τον πρόεδρο της ομάδας φίλων συλλογής  εργαλείων παλαιών επαγγελμάτων, της υφαντικής και τη δημιουργία των παραδοσιακών αιθουσών για την έκθεση όλων αυτών των αγροτικών εργαλείων και τη δημιουργία του μελλοντικού εργαστηρίου της υφαντικής τέχνης, κ.ΓιώργοΣυγκελάκη.

Επίσης να δουν το έργο των  εθελοντών και τωνΠολιτιστικώνΣυλλόγων των επτά παρακείμενων χωριών – συνεταίρων του  Αγροτικού Συνεταιρισμού και να συνδράμουν ενεργά αποφασιστικά για να γίνει ο χώρος αυτός του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγίας Μαρίνας» το κέντρο πολιτισμού της παράδοσης,των εκθέσεων της αγροτικής ζωής και της ιστορίας της από τη μινωική εποχή έως τις ημέρες μας, οργάνωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων του συνεταιρισμού πρωτίστως του ελαιολάδου ως brand,ώστε να υπάρχει επισκεψιμότητα του χώρου από τα σχολεία κυρίως και όχι μόνο, των εργαστηρίων ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, υφαντικής ελαιουργικού μουσείου και πολλών άλλων που ήδη υπάρχουν,ή θα δημιουργηθούν συν τω χρόνω.

Μην ξεχνάτε εσείς που κατέχετε τις θέσεις και κινείτε τα νήματα ότι ο τόπος μας χρειάζεται  τέτοιου είδους «πνεύμονες» ανάπτυξης για να ανασάνει πριν χαθεί στη χοάνη του χρόνου και των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμά τουμε αδιαφορίες, εγκατάλειψη,«ωχαδελφισμό»  και να μας βρει η επόμενη μέρα επαίτες στα μητάτα των ξένων!

Ας αγαπήσουμε τον τόπο μας, ας συμπράξουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό την ανάπτυξη και ευημερίατου, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε προς το φως και ο τόπος μας να γίνει το κέντρο όχι μόνο του τουρισμού αλλά του πολιτισμού, της ανάπτυξης και η φήμη του να διαδοθεί ως την άλλη άκρη της γης.

Εύα Καπελλάκη Κοντού [Εκπαιδευτικός , αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός]