Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διαψεύδει τα περί κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διαψεύδει τα περί κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ

26 Σεπτεμβρίου 2024 -

To γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέψευσε τα περί επικείμενης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Τα νέα περί κατάπαυσης του πυρός δεν αληθεύουν. Πρόκειται για μια αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία δεν έχει καν απαντήσει ο πρωθυπουργός», τόνισε. Και σημείωσε ότι ο Νετανιάχου «έδωσε εντολές στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ».

Η δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα αφού πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής του, ανάμεσά τους και μάλη του Λικούντ, εξέφρασαν έντονη αντίθεση στην πρόταση ΗΠΑ-Γαλλίας για εκεχειρία, που σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο η Ουάσιγκτον ανέμενε να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ώρες στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στα βόρεια. Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων περιοχών στα σπίτια τους».

Αντιδράσεις από υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης

Περίπου 60.000 Ισραηλινοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισράηλ λόγω των συνεχών εχθροπραξιών μεταξύ των IDF, της Χεζμπολάχ και άλλων αντιισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο. Στην άλλη πλευρά της μπλε γραμμής στη μεθόριο, δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι αναζήτησαν καταφύγιο σε βόρειες περιοχές της χώρας τους.

Την ιδέα της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός απέρριψε κατηγορηματικό και ο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, που έχει χαρακτηρίσει σκοπό της ζωής του την αποτροπή ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους. «Η εκστρατεία στα βόρεια θα πρέπει να τελειώσει με ένα σενάριο – τη συντριβή της Χεζμπολάχ», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξε περίπου 75 στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του νοτίου Λιβάνου. Οι λιβανικές Αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και 23 Σύροι – γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους – έχασαν τη νύχτα τις ζωές τους από ισραηλινό πλήγμα στη Γιουνίν του Λιβάνου. Πριν από λίγο οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στον Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά στόχων της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ κοντά στη Χάιφα.

ΗΠΑ και Γαλλία είχαν ζητήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για τρεις εβδομάδες προκειμένου να δοθεί χρόνος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όπως ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ, ακόμη και ηγέτες κοινοτήτων του βορείου Ισραήλ δυσαρεστήθηκαν με την ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός με έναν εξ’ αυτών να λέει σύμφωνα με την Jerusalem Post ότι «υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι τώρα. Τώρα είναι ώρα για πόλεμο».

Πηγή: iefimerida.gr