«Χαοτική η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Φαιστού» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Χαοτική η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Φαιστού» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

27 Σεπτεμβρίου 2024 - /

Με προβλήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά, ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τα σχολεία του Δήμου Φαιστού, αφού ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» καταγγέλλει μια κατάσταση χαοτική, η οποία έχει διαδεχθεί την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών…

Ο Μεσαρίτικος Σύλλογος τονίζει ότι «Η απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης να καταργήσει τις σχολικές επιτροπές μεταφέροντας τις ευθύνες στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι λανθασμένη», ξεκαθαρίζοντας επίσης  «καθ’ όλα αρμόδιοι για την επιλογή των υλικών πρέπει να είναι οι Διευθυντές/-ντριες & Προϊστάμενες των σχολικών μονάδων, οι οποίοι/-ες είναι και διαχειριστές/-στριες των τραπεζικών λογαριασμών κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, αλλά και υπόλογοι έναντι των γονέων και των μαθητών/-τριών για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να λαμβάνεται πολύ σοβαρά η γνώμη τους και όχι να γίνει τυχαία διαχείριση με αποστολή υλικών καθαρισμού ή άλλων αναλώσιμων από την δημοτική αρχή».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση « υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο άνοιγμα λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων, καθώς και με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη εργολαβίας για την προμήθεια των σχολικών μονάδων με υλικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ η ενημερωτική συνάντηση με τους Διευθυντές και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων του Δήμου Φαιστού θα οριστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου» αν και ο Σύλλογος ζήτησε να γίνει πολύ νωρίτερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαοτική αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μάλιστα το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» καταγγέλλει «την κατάσταση αυτή ως απαράδεκτη και καταστροφική για τη λειτουργία και την ύπαρξη των Δημόσιων Σχολείων και επιρρίπτει ακέραιες τις ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού, καλώντας τις να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που δημιούργησαν στα σχολεία φαλκιδεύοντας την εύρυθμη λειτουργία τους, αναθεωρώντας τις καταστροφικές αυτές πολιτικές που υλοποιούν, επαναφέροντας άμεσα τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών». 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» 

«Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» επισημαίνει ότι η διάδοχη κατάσταση της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης των Δήμων της Μεσαράς που έγινε στις 30 – 6 – 2024 είναι χαοτική, σχετικά με τη διαχείριση των λειτουργικών δαπανών και τον εφοδιασμό με αναλώσιμα των σχολικών μονάδων.

            Η απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης να καταργήσει τις σχολικές επιτροπές μεταφέροντας τις ευθύνες στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι λανθασμένη, αφού αυτή ισχύει μόνο για τους μικρούς Δήμους που έχουν στη δικαιοδοσία τους λιγότερα από 100 σχολεία. Έτσι, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο άνοιγμα λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων, καθώς και με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη εργολαβίας για την προμήθεια των σχολικών μονάδων με υλικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ η ενημερωτική συνάντηση με τους Διευθυντές και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων του Δήμου Φαιστού θα οριστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου – σύμφωνα με όσα μας είπε η αρμόδια Αντιδήμαρχος –  παρότι της ζητήσαμε επιτακτικά να γίνει την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

            Να υπενθυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή Φαιστού ότι, καθ’ όλα αρμόδιοι για την επιλογή των υλικών πρέπει να είναι οι Διευθυντές/-ντριες & Προϊστάμενες των σχολικών μονάδων, οι οποίοι/-ες είναι και διαχειριστές/-στριες των τραπεζικών λογαριασμών κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, αλλά και υπόλογοι έναντι των γονέων και των μαθητών/-τριών για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να λαμβάνεται πολύ σοβαρά η γνώμη τους και όχι να γίνει τυχαία διαχείριση με αποστολή υλικών καθαρισμού ή άλλων αναλώσιμων από την δημοτική αρχή.

            Αντίστοιχα και εξαιτίας της καθυστέρησης της έκδοσης της πάγιας εντολής δεν μπορούν να εξοπλιστούν τα φαρμακεία των σχολείων με το απαραίτητο υλικό για την παροχή «πρώτων βοηθειών» στις/στους μαθητές/μαθήτριες, ενώ οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είδη γραφείου και γραφικής ύλης (μελάνια, χαρτί φωτοτυπικού κ.λπ.) και η αδυναμία αγοράς των βιβλίων των γαλλικών – γερμανικών για τις/τους μαθήτριες/μαθητές ενδέχεται να οδηγήσουν πολύ σύντομα στη διακοπή κάθε είδους έντυπης διοικητικής και παιδαγωγικής – διδακτικής λειτουργίας, εφόσον συνεχίσουν να μην καλύπτονται οικονομικά από την Δημοτική Επιτροπή Εκπαίδευσης οι σχολικές μονάδες.

            Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» καταγγέλλει την κατάσταση αυτή ως απαράδεκτη και καταστροφική για τη λειτουργία και την ύπαρξη των Δημόσιων Σχολείων και επιρρίπτει ακέραιες τις ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού, καλώντας τις να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που δημιούργησαν στα σχολεία φαλκιδεύοντας την εύρυθμη λειτουργία τους, αναθεωρώντας τις καταστροφικές αυτές πολιτικές που υλοποιούν, επαναφέροντας άμεσα τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. 

Το θέμα στη Βουλή

Το θέμα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, αναδεικνύοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα των σχολείων του Δήμου Φαιστού.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η βουλευτής υπογραμμίζει τις σοβαρές υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολείων του Δήμου αλλά και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών.

Όπως επισημαίνει “η κατάργηση των σχολικών Επιτροπών με το ν.5056/2023 έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτα προβλήματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα προβλήματα κλήθηκαν και καλούνται οι Δήμοι να επιλύσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2024 μέχρι και σήμερα-, με ένα τεράστιο οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό βάρος να μένει σε εκκρεμότητα, το οποίο έχει αρχίσει να έχει τα αρνητικά αποτελέσματά του στην καθημερινότητα των μαθητών”.

Με αυτά τα δεδομένα, στα σχολεία του Δήμου Φαιστού δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες προμήθειες με υλικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς “υπάρχει καθυστέρηση στο άνοιγμα λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων”. Ταυτόχρονα, “δεν μπορούν να εξοπλιστούν τα φαρμακεία των σχολείων με το απαραίτητο υλικό για την παροχή «πρώτων βοηθειών», ενώ οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είδη γραφείου και γραφικής ύλης και η αδυναμία αγοράς των βιβλίων των γαλλικών – γερμανικών για τις/τους μαθήτριες/μαθητές ενδέχεται να οδηγήσουν πολύ σύντομα στη διακοπή κάθε είδους έντυπης διοικητικής και παιδαγωγικής – διδακτικής λειτουργίας, εφόσον συνεχίσουν να μην καλύπτονται οικονομικά από την Δημοτική Επιτροπή Εκπαίδευσης οι σχολικές μονάδες”.

Η Ελένη Βατσινά υπογραμμίζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ που “από την πρώτη στιγμή επεσήμανε τα προβλήματα που επρόκειτο να δημιουργηθούν τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στον εκπαιδευτικό τους ρόλο εν γένει και πρότεινε την ενίσχυση των πόρων με την συνακόλουθη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών. Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματα της ευκαιριακής και επιφανειακής νομοθέτησης δεν άργησαν να φανούν”.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, η Ηρακλειώτισσα βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν σκοπεύει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος να καταγράψει σε ένα πλήρως παραμετροποιημένο μηχανισμό τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και καθημερινότητα των σχολείων και ειδικότερα με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν τα σχολεία του Δήμου Φαιστού που αναμένουν βασικά καθημερινά αγαθά για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.