Ενισχύεται ο προϋπολογισμός κατά 1,9 δισ. ευρώ στο 8μηνο – Η εικόνα του Ιουλίου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ενισχύεται ο προϋπολογισμός κατά 1,9 δισ. ευρώ στο 8μηνο – Η εικόνα του Ιουλίου

25 Σεπτεμβρίου 2024 -

Σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ είναι η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο προϋπολογισμός. Όπως φαίνεται η εκτεταμένη ακρίβεια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 43,002 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.899 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Προϋπολογισμός: Πού οφείλεται η υπερεκτέλεση

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1.252 δισ. ευρώ».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 16,796 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 532 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,744 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,567 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,316 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,596 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Η εικόνα του Ιουλίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα του Ιουλίου είναι χαιρότερη του στόχου, κάτι που οφείλεται και στις μειωμένες εισπράξεις από τον τουρισμό που έχουν καταγραφεί

Για τον Ιούλιο, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 6,136 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 291 εκατ. ευρώ ή 4,5% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, νομικών προσώπων του προηγούμενου μηνός, συνδεόμενο με τον χρόνο λήξης των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

-Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,215 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 13 εκατ. ευρώ.

-Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 698 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή in.gr