Τέλη κυκλοφορίας σε βάρκες και σκάφη: Λήγει στο τέλος του μήνα η προθεσμία για την πληρωμή τους - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τέλη κυκλοφορίας σε βάρκες και σκάφη: Λήγει στο τέλος του μήνα η προθεσμία για την πληρωμή τους

24 Σεπτεμβρίου 2024 -

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για σκάφη και βάρκες περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Πιο συγκεκριμένα καλούνται να πληρώσουν:

  • 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και
  • 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

 

Η υποχρέωση αυτή ισχύει, δηλαδή, και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.).

Σημειώνεται πως ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα αφορά το 2023.

Υπενθυμίζουμε πως έως το 2022 η βεβαίωση του φόρου έπρεπε να γίνεται από την ΑΑΔΕ βάση των στοιχείων που είχε στηδιάθεση της. Από φέτος όμως η διαδικασία άλλαξε και πλέον όσοι είναι κάθε 1η Ιανουαρίου εγγεγραμμένοι στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ), είναι και υπόχρεοι στο φόρο αφού υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας.

Την ίδια υποχρέωση για υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων β’ κατηγορίας έχουν και οι ναυλωτές ή ναυλώτριες εταιρείες πλοίου υπό γυμνή ναύλωση, καθώς και οι μισθωτές ή μισθώτριες εταιρείες πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση.

Από το 2025 η δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται έως τις 31 Μαρτίου και ο φόρος να καταβάλλεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη την τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου και η δεύτερη της τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου.

 

Πηγή: dnews.gr