Ελένη Βατσινά: Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τα σχολεία του Δήμου Φαιστού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ελένη Βατσινά: Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τα σχολεία του Δήμου Φαιστού

24 Σεπτεμβρίου 2024 - /

Το θέμα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, αναδεικνύοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα των σχολείων του Δήμου Φαιστού.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η βουλευτής υπογραμμίζει τις σοβαρές υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολείων του Δήμου αλλά και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών.

Όπως επισημαίνει “η κατάργηση των σχολικών Επιτροπών με το ν.5056/2023 έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτα προβλήματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα προβλήματα κλήθηκαν και καλούνται οι Δήμοι να επιλύσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2024 μέχρι και σήμερα-, με ένα τεράστιο οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό βάρος να μένει σε εκκρεμότητα, το οποίο έχει αρχίσει να έχει τα αρνητικά αποτελέσματά του στην καθημερινότητα των μαθητών”.

Με αυτά τα δεδομένα, στα σχολεία του Δήμου Φαιστού δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες προμήθειες με υλικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς “υπάρχει καθυστέρηση στο άνοιγμα λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων”. Ταυτόχρονα, “δεν μπορούν να εξοπλιστούν τα φαρμακεία των σχολείων με το απαραίτητο υλικό για την παροχή «πρώτων βοηθειών», ενώ οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είδη γραφείου και γραφικής ύλης και η αδυναμία αγοράς των βιβλίων των γαλλικών – γερμανικών για τις/τους μαθήτριες/μαθητές ενδέχεται να οδηγήσουν πολύ σύντομα στη διακοπή κάθε είδους έντυπης διοικητικής και παιδαγωγικής – διδακτικής λειτουργίας, εφόσον συνεχίσουν να μην καλύπτονται οικονομικά από την Δημοτική Επιτροπή Εκπαίδευσης οι σχολικές μονάδες”.

Η Ελένη Βατσινά υπογραμμίζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ που “από την πρώτη στιγμή επεσήμανε τα προβλήματα που επρόκειτο να δημιουργηθούν τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στον εκπαιδευτικό τους ρόλο εν γένει και πρότεινε την ενίσχυση των πόρων με την συνακόλουθη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών. Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματα της ευκαιριακής και επιφανειακής νομοθέτησης δεν άργησαν να φανούν”.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, η Ηρακλειώτισσα βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν σκοπεύει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος να καταγράψει σε ένα πλήρως παραμετροποιημένο μηχανισμό τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και καθημερινότητα των σχολείων και ειδικότερα με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν τα σχολεία του Δήμου Φαιστού που αναμένουν βασικά καθημερινά αγαθά για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.