Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο ΟΗΕ για το Μέλλον: Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο ΟΗΕ για το Μέλλον: Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις

22 Σεπτεμβρίου 2024 -

Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, τόνισε μιλώντας στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για Το Μέλλον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας συναίνεσης, υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε την ευκαρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Θα ήθελα να αρχίσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στον ΓΓ ο οποίος μας συνεκάλεσε εδώ για να υιοθετήσουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της έκτης μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της γείτονος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να επιβεβαιώσουν τη βούληση για ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θα εξετάσουν, επίσης την εντατικοποίηση της συνεργασίας επάνω στη θετική ατζέντα, τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας. Ορόσημο θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Τουρκία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι συμπεριφέρεται σαν τρομοκρατική οργάνωση. Η Αθήνα, που αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αναδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία τις πάγιες θέσεις της για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

ΕΡΤΝews – Aποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή ertnews.gr