Το πρώτο συνέδριο των Εργατικών ως κυβέρνηση με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Το πρώτο συνέδριο των Εργατικών ως κυβέρνηση με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

21 Σεπτεμβρίου 2024 -

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Το πρώτο ετήσιο συνέδριο μετά την ανάληψη της εξουσίας των εργατικών ξεκινά αύριο στο Λίβερπουλ. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Βρετανό πρωθυπουργό ο οποίος θα επιδιώξει να  ανατρέψει το κλίμα που προκάλεσαν οι ειδήσεις για τις δεκάδες  δωρεές που δέχτηκε ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης του. Ο Κιρ Στάρμερ θα ανακοινώσει μήνυμα αισιοδοξίας και θετικότητα ενώ στο συνέδριο θα μιλήσει και η υπουργός οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Στην ομιλία της θα δώσει το στίγμα πριν από την ανακοίνωση του  πρώτου της προϋπολογισμό στις 30 Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει ορισμένες επώδυνες αυξήσεις φόρων. Η Ριβς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει «δύσκολες αποφάσεις». 

Πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν οτι καθήκον του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες  θα είναι να ενώσει το κόμμα του και να προβάλει μια αίσθηση ελπίδας από τότε που κέρδισε τις εκλογές. 

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με γενικούς γραμματείς των συνδικάτων, μια συνάντηση που θα παρακολουθείται στενά στην διάρκεια του συνεδρίου για πιθανές διαμάχες. Υπήρξαν ήδη εντάσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα για το χειμερινό επίδομα καυσίμων.

Η Unite, η οποία επικρίνει τον Στάρμερ και αρνήθηκε να υποστηρίξει το προεκλογικό του μανιφέστο, έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει ψηφοφορία για το θέμα στο βήμα του συνεδρίου. Οποιαδήποτε ψηφοφορία θα ήταν μη δεσμευτική, αλλά ένα αποτέλεσμα που  θα επικρίνει την κυβερνητική πολιτική θα ήταν ενοχλητικό για τους υπουργούς.

Ωστόσο τεράστια πλήθη αναμένονται να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία στο Λίβερπουλ υπέρ της Παλαιστίνης ενόψει του συνεδρίου, για να καλέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή ertnews.gr