Κόκκινα δάνεια: Τι απάντησε ο Χατζηδάκης στην ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ
Τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, «που ξεπερνούσε το 40% το 2019 και περιορίστηκε σε 7,5% το 2024», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση έντεκα βουλευτών της ΝΔ με την οποία ζητούν να ενημερωθούν για το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην απάντησή του υπογραμμίζει ακόμη τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που από το 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας που ήταν το 2019 σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%.
«Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
Όπως λέει o κ. Χατζηδάκης «Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία». Τονίζει ακόμα πως «Μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού -όπου διευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστη κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς επίσης υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία)».
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Ειδικότερα, ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας αναφέρεται στην αύξηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικου μηχανισμού λέγοντας ότι «κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού.
Τον Αύγουστο του 2024 , υπογραμμιζει, συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.
Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά.»
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας, τονίζει στην απάντησή του προς τους βουλευτές, ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει ότι «Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης – όχι μόνον σε θεωρητικό επίπεδο» αλλά με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως.
Νόμος Κατσέλη
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην απάντησή του διατυπώνει την αντίθεσή του σε «προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του χρήζοντος προστασίας δανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στη συζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια), [καθώς] θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα.
Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους.»
Τι λέει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Η Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, αφού αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχονται σε 70,4 δις το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν το 2019 ανερχόταν σε 92,2 δις., επισημαίνει ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μείζονος σημασίας ζήτημα «η Πολιτεία ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Ακόμα, χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, σημειώνει ότι ο μέσος όρος μηνιαίων ρυθμίσεων του τελευταίου εξαμήνου αγγίζει τις 1200 ενώ το ποσοστό εγκρσιμότητας των ρυθμίσεων, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 70%.
Πηγή in.gr