Άνθρωποι και Τοπία της Κρήτης – Συναυλία του Μιχάλη Φραγκιαδάκη στον Σίβα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Άνθρωποι και Τοπία της Κρήτης – Συναυλία του Μιχάλη Φραγκιαδάκη στον Σίβα

6 Σεπτεμβρίου 2024 - /

Αποχαιρετίσαμε τον Αύγουστο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια στα όμορφα χωριά του τόπου μας και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με μουσική συναυλία του δεξιοτέχνη μουσικού Μιχάλη Φραγκιαδάκη και του συγκροτήματός του «ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ», Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ στον Σίβα Φαιστού.

Γνωρίζοντας τον καλλιτέχνη Μιχάλη Φραγκιαδάκη

Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης γεννημένος στις όμορφες Κάτω Ασίτες με καταγωγή από την Γέργερη είναι το δεύτερο παιδί του Στρατή Φραγκιαδάκη και της Ελευθερίας. Από μικρός συνοδοιπορούσε με τον μουσικό πατέρα του στα μονοπάτια της μουσικής του τόπου μας. Φάνηκε το ταλέντο του στην αυγή της εφηβείας του τότε που ο μεγάλος δάσκαλος της Κρητικής μουσικής παράδοσης Θανάσης Σκορδαλός τον συνάντησε και τον διάλεξε να είναι για ταεπόμενα χρόνια ο δικός του λαουτιέρης σε όλα τα μουσικά του ταξίδια στην ομογένεια απανταχού της γης.

Σε μια συνάντηση μαζί του, ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης αναπολεί τα περασμένα και σταματάει η σκέψη σε στιγμές όμορφες με τον μεγάλο δάσκαλο ΘανάσηΣκορδαλό αλλά και με τον αείμνηστο αδελφό του, Αντώνη:

« Θυμάμαι, χρόνια πίσω ήμουν στην εφηβεία όταν ο αείμνηστος δάσκαλος και μέντοράς μου Θανάσης Σκορδαλός ήρθε  εκεί που μέναμε  και μίλησε με τον πατέρα μου Στρατή, ο οποίος ήταν σπουδαίος μουσικός,  για μένα και το ταλέντο που είχα να παίζω λαούτο. Ο πατέρας μου συμφώνησε αλλά είχε και μια σκέψη ακόμα ότι δηλαδή ήμουν μικρός και επομένως έπρεπε να μάθω πολλά πράγματα ακόμα στο λαούτο και την μουσική της Κρήτης για να μπορώ να σταθώ πλάι στον Μεγάλο δάσκαλο. Όμως ο σπουδαίος δάσκαλοςκαι καθοδηγητής μου Θανάσης, γενναιόδωρος άνθρωπος με μουσικό ένστικτο έβλεπε σε μένα το λαουτιέρη του για τα επόμενα χρόνια και απλά με πήρε στην ομάδα του, πλάι του. Του χρωστάω πολλά! Ας είναι αιωνία η μνήμη του!».

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο ποτάμι της μουσικής του πορείας! Συνεργασίες, μουσικές δημιουργίες, συνθέσεις φτάνοντας στο αποκορύφωμα με το γνωστό σε όλους « Πάντα θλιμμένη χαραυγή» σε μουσική σύνθεση Φραγκιαδάκηδες και στίχους Μιχάλη & Αντώνη Φργκιαδάκη, Γιώργο Σταυρακάκη, Θανάση Σκορδαλό.

Σπουδαίος δημιουργός, σπουδαίος μουσικός ο Μιχάλης Φραγκιαδάκηςαποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής της Κρήτης και όπως μας λέει ο ίδιος ετοιμάζει στο στούντιο του στο Ηράκλειο να παρουσιάσει στο κοινό του, παλιές και νέες δουλειές του σε cdτο οποίο θα εκδοθεί προς το τέλος του 2024.

Αυτό το καλοκαίρι ήταν πλούσιο σε εκδηλώσεις με το συγκρότημά του «Πύλη του Ήχου».

Η μουσική είναι παντού από την γέννηση ως το θάνατο, όπως μας λέει ο ίδιος!

Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Νίκος Ξυλούρης , ο Λεωνίδας Κλάδος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Ψαραντώνης, ο Μάνος Μουντάκης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκηςκαι τόσους άλλους σπουδαίους μουσικούς διαμορφώνοντας έτσι το δικό του προσωπικό προφίλ, του μουσικού δημιουργού και  εν τω δικαίω τοποθετείται στην ιστορία της Μουσικής της Κρήτης!

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα «Θέμος Κορνάρος» και την Περιφέρεια Κρήτης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον καλλιτέχνη δεξιοτέχνη στο λαούτο Μιχάλη Φραγκιαδάκη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σίβα, στις 9 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τον όμορφο Σίβα του Δήμου Φαιστού, της επαρχίας Πυργιωτίσσης…

Ο Σίβας είναι ένας όμορφος,διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός  κι ιστορικός συνάμα, του Δήμου Φαιστού.Είναι το σταυροδρόμι για το «Άγιον Όρος» των Αστερουσίων αλλά και των μινωικών λιμανιών του Κωμού και των Ματάλων, βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο παλάτι της Φαιστού.

Αποτελεί επίσης  γαστρονομικό προορισμό για τους πολυάριθμους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο που τον επισκέπτονται για να γευτούν τις πλούσιες γεύσεις των φαγητών στα γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται αμφιθεατρικά στην πλατεία του.

Εδώ γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος το 970 μ. Χ. από ευσεβείς γονείς. Εδώ αιώνες αργότερα γεννήθηκε ο οπλαρχηγός Ιωάννης Στεφανάκης ο επονομαζόμενος  «Σκουντής» καιστις αρχές του  περασμένου αιώνα  ο συγγραφέας, δημοσιογράφος αγωνιστής κι ανθρωπιστής,Θέμος Κορνάρος.

Αξιοσημείωτες οι  δυο κρήνες του χωριού, της «αγ. Μαρίνας» στη διασταύρωση από τον κεντρικό δρόμο Πετροκεφάλιπρος Μάταλα και στην είσοδο του χωριού, την «Παλιά Βρύση» του 17ου αιώνα.

Ας καλωσορίσουμε το φθινόπωρο με μουσικές διαδρομές του αριστοτέχνη του λαούτου και δημιουργού Μιχάλη Φραγκιαδάκη και του συγκροτήματός του «Πύλη του Ήχου» το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Σας περιμένουμε!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός]