ΗΠΑ: Τι αποφεύγουν να συζητήσουν οι Δημοκρατικοί στο συνέδριό τους
Τα πολιτικά συνέδρια στην εποχή μας τείνουν να χαρακτηρίζονται από προσεγμένα μεγαλειώδη σκηνικά και αυτό των Δημοκρατικών στο Σικάγο αυτές τις ημέρες δεν αποτελεί εξαίρεση, παρά τον περιπετειώδη και ασυνήθιστο τρόπο επιλογής του προεδρικού υποψηφίου.
Από τη σκηνή του συνεδρίου, όλοι ανεξαιρέτως οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό μιλώντας για τα προσόντα και τον χαρακτήρα της Κάμαλα Χάρις, το σχέδιό της για την οικονομία και ζητήματα για τα οποία το κόμμα απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και η υγειονομική περίθαλψη.
Εντούτοις, τα θέματα για τα οποία επιλέγουν να μην μιλήσουν – και σε μεγάλο βαθμό να αποφύγουν – λένε εξίσου πολλά για την προεκλογική στρατηγική και τις αδυναμίες του προγράμματος των Δημοκρατικών. Ακολουθούν τρεις αξιοσημείωτες παραλείψεις αναφοράς στο συνέδριο, που παρουσιάζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως προεκλογική φιέστα της Χάρις:
Πριν από τέσσερα χρόνια, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών της Μινεάπολης, το Δημοκρατικό Κόμμα συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση για τον θεσμικό ρατσισμό και τον τρόπο που παρουσιάζεται η αμερικάνικη ιστορία. Πολλά μέλη του κόμματος ασχολήθηκαν με τη συζήτηση για το πώς η Αμερική θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρούσαν ως διαβρωτική κληρονομιά της δουλείας στις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες και την κυβέρνηση του έθνους, υιοθετώντας μεταξύ άλλων το τρίπτυχο Δ.Ι.Σ. (Διαφορετικότητα-Ισότητα-Συμπερίληψη).
Πιο πρόσφατα, το ζήτημα των δικαιωμάτων των τρανς παρουσίαζε μια δυναμική που φαινόταν να εμψυχώνει τμήματα του Δημοκρατικού μπλοκ, ιδιαίτερα έναντι των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη δυνατότητα των παιδιών να λαμβάνουν φροντίδα λόγω φύλου.
Κανένα από τα δύο θέματα δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής στο συνέδριο μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο αποτελεί καθημερινό θέμα στις παρεμβάσεις των συνέδρων.
Το προηγούμενο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2020 διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό πίσω από οθόνες λόγω της πανδημίας του Covid. Το 2016, στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας, τα ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος ήταν από τότε εμφανή.
Οι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον για την υποψηφιότητα εκείνης της χρονιάς, είχαν διακόψει επανειλημμένα τις διαδικασίες και οργάνωναν διαδηλώσεις γύρω από την αίθουσα των συνεδριάσεων.
Το κόμμα διχάστηκε βαθιά σε θέματα όπως η καθολική υγειονομική περίθαλψη, τα δωρεάν δίδακτρα στα κολέγια και, γενικότερα, αν οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να βασίζονται στη γενναιόδωρη υποστήριξη πλούσιων δωρητών ή μεγάλων επιχειρήσεων, που ο Σάντερς χαρακτήριζε ως «εταιρική ολιγαρχία».
Αυτοί οι διαχωρισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Στην παρέμβασή του στο συνέδριο την Τρίτη, ο Σάντερς μίλησε κατά της διαφθοράς και της επιρροής του χρήματος στην πολιτική. Όμως αμέσως μετά ακολούθησε ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, ο οποίος καυχιόταν ότι ήταν δισεκατομμυριούχος, και ο επιχειρηματίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Express, Κεν Σενό. Η μεγάλη εικόνα, τουλάχιστον προς το παρόν, κάλυπτε εμφανείς διαφορές πολιτικής και απόψεων.
Ένα άλλο σημείο έντονου διχασμού εντός του κόμματος είναι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωναν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε στηθεί γύρω από το συνεδριακό κέντρο, όμως οι διαμαρτυρίες πολύ λίγο πέρασαν και στο εσωτερικό της αίθουσας συνεδριάσεων.
Οι εισροές παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό αυξήθηκαν κατά την προεδρία Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις κυβερνητικές πολιτικές ότι ενθαρρύνουν την ιστορική αύξηση των παράνομων διελεύσεων. Μάλιστα, πολλοί συντηρητικοί κυβερνήτες πολιτειών έχουν επιδοθεί στη μεταφορά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις υπό Δημοκρατικές τοπικές αρχές, πιέζοντας δυσανάλογα τις δημόσιες υπηρεσίες.
Το προεκλογικό επιτελείο της Χάρις φαίνεται να αναγνωρίζει την αδυναμία του κόμματος σ’ αυτό το θέμα. Σε τηλεοπτικά μηνύματα κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόρριψη μιας κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια των συνόρων νωρίτερα φέτος και προβάλει τις επιτυχίες της Κάμαλα Χάρις στη δίωξη διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, καρτέλ ναρκωτικών και διακινητών ανθρώπων, για όσο καιρό ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.
Όμως η μετανάστευση μοιάζει να είναι ένα θέμα για το οποίο η ομάδα της Χάρις προτιμά να μιλά μέσα από τηλεοπτικές διαφημίσεις των 50 δευτερολέπτων, παρά από το βήμα του συνεδρίου στο Σικάγο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες σκόρπιες αναφορές από ομιλητές, όμως σε σύγκριση με παλαιότερα συνέδρια, η σιωπή είναι εμφανής.
Πηγή: BBC
Πηγή ertnews.gr