ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Mπροστά η Καμάλα Χάρις με πέντε μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Mπροστά η Καμάλα Χάρις με πέντε μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

19 Αυγούστου 2024 -

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να απασχολήσει κατά κύριο λόγο το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Έξω από το συνεδριακό κέντρο είναι σε εξέλιξη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, με το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις να ανησυχεί ότι η δυσαρέσκεια για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. O Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις κατά της αντιπάλου του, κατηγορώντας τη για φιλοκινεζική ατζέντα.

Με ζωντάνια και παλμό περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το χώρο που διεξάγεται το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, φωνάζοντας «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους. Όπως δήλωσε ο διαδηλωτής Μουχανέντ Ελχίντι: «Δέκα μήνες γενοκτονίας είναι πάρα πολύ. Είναι ντροπή να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως το έθνος της ελευθερίας στον κόσμο και οι ελευθερωτές του κόσμου όταν είμαστε εμείς που στηρίζουμε τη γενοκτονία», ενώ άλλος διαδηλωτής ανέφερε: «Θέλουμε να δείξουμε στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρειάζεται να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αν και η Κάμαλα Χάρις είχε φανταστεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών ως γιορτή με αφορμή την τυπική έγκριση τους από τους 270 εκλέκτορες, αναγκάζεται να δίνει εξηγήσεις για την αμερικανική στάση στο ζήτημα της Γάζας.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών δήλωσε: «Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του αλλά θα σας πω ότι αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά πάνω σε αυτό. Θα φθάσουμε σε συμφωνία εκεχειρίας και θα φέρουμε πίσω τους όμηρους».

Η Κάμαλα Χάρις με τον αέρα της αντιπάλου που κερδίζει πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος του Τζο Μπάιντεν, επιτέθηκε στον Τραμπ στηλιτεύοντας την τακτική του να προσβάλει τους αντιπάλους του: «Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη. Ξέρουμε πως είναι η δύναμη. Έτσι μοιάζει η δύναμη. Όποιος θέλει να χτυπάει τους άλλους είναι δειλός».

Νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε το αμερικανικό δίκτυο ABC δείχνει την Καμάλα Χάρις για πρώτη φορά να προηγείται με προβάδισμα πέντε μονάδων από τον Ντόναλντ Τραμπ, με ποσοστό 50% έναντι 45%, με μικρό περιθώριο λάθους, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν πολύ κοντά.

Στην ίδια δημοσκόπηση η διαφορά φθάνει στις 6 μονάδες μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφόφορων.

Σε πανεθνική δημοσκόπηση του CBS Νews η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51%-48%, ενώ στις πολιτείες – κλειδιά για την έκβαση της αναμέτρησης οι δύο μονομάχοι εμφανίζονται ισόπαλοι με 50%.

«Σε 80 μέρες από σήμερα θα νικήσουμε μια κομμουνίστρια γνωστή και ως Κάμαλα Χάρις», δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ νιώθοντας την ανάσα της της αντιπάλου του, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο X μία τροποποιημένη φωτογραφία με την Κάμαλα Χάρις να αγορεύει σε στάδιο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας. Παρότρυνε, επίσης, τους πολίτες να κάνουν τη σωστή επιλογή αν θέλουν περισσότερα λεφτά και λιγότερους φόρους.

Επιμέλεια: Ioυλία Βελισσαράτου

Πηγή ertnews.gr