Ανοίγουν τα σφαγεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι – Παραμένουν κλειστά στο Ηράκλειο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ανοίγουν τα σφαγεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι – Παραμένουν κλειστά στο Ηράκλειο

16 Αυγούστου 2024 -

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ και μετά από επίσημη ενημέρωση προς την Περιφέρεια Κρήτης ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν τα σφαγεία στις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου την Δευτέρα 19 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται το άνοιγμα σφαγείων σε όλη την Κρήτη εκτός Ηρακλείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα είχαν εντοπιστεί στις 31 Ιουλίου 2024 σε Εθιά και Παρανύμφους, του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Τζεδάκη και τις δηλώσεις του σε ΜΜΕ, το Υπουργείο πρόκειται να επανεξετάσει το αίτημα για άνοιγμα των σφαγείων και στο Ηράκλειο την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024.

Η θέση της Περιφέρειας Κρήτης είναι ότι από τις προηγούμενες ημέρες έπρεπε να είχαν ανοίξει τα σφαγεία σε ολόκληρο το νησί συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου αφού από τη στιγμή που τα δείγματα ήταν όλα αρνητικά και βέβαια γίνονται αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τη Ρουμανία από όπου ξεκίνησε το μείζον πρόβλημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Ρουμανία δεν επιβλήθηκε ποτέ αυστηρό lockdown, όπως επιβλήθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα -και στην Κρήτη- συνεχίζοντας κανονικά τις εξαγωγές τους προς ξένες χώρες παρότι έχουν ήδη θανατωθεί πολλές χιλιάδες ζώα στη χώρα.