«Κόκκινος» συναγερμός από τους ισχυρούς άνεμους στο Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Κόκκινος» συναγερμός από τους ισχυρούς άνεμους στο Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες

9 Αυγούστου 2024 -

Σαφώς καλύτερη η κατάσταση, όπου δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, με την δύναμη της Πυροσβεστικής να παραμένει ισχυρή στην περιοχή – Μεγάλη η ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους
Αυτή τη στιγμή, η φωτιά στο Ρέθυμνο δεν παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο, ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Έχει καεί μεγάλο μέρος από ελαιώνες και στις καμένες περιοχές, κυρίως μέσα στις κουφάλες των ελαιόδεντρων, συνεχίζεται η σιγόκαυση.

Τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν αυτήν την ώρα, ενώ η ανησυχία είναι μεγάλη για τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή και συνεχίζουν τις περιπολίες μαζί με εθελοντές και κατοίκους, καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες και η κατάσταση απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Η φωτιά πάντως δεν έχει δοθεί σε πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική, εξαιτίας των ανέμων.

Στο χωριό Αποδούλου, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη νερού, μια κατάσταση που βιώνουν τον τελευταίο μήνα. Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, με την αγωνία των κατοίκων να είναι μεγάλη σε μια περιοχή που εξαρτάται από τις περιουσίες και τα ζώα της. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στην περιοχή με μεγάλη ισχύ και οι περιπολίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, σημειώθηκε μια αναζωπύρωση στο Αποδούλου, αλλά οι κάτοικοι, με άμεση ανταπόκριση, κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Παρόλο που η κατάσταση φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με την περίμετρο της φωτιάς να έχει οριοθετηθεί και χωρίς να υπάρχει ενεργό ενιαίο μέτωπο, οι ισχυρές ριπές ανέμου που σημειώνονται κατά διαστήματα προκαλούν έντονη ανησυχία.

Η δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει ισχυρή στην περιοχή, σύμφωνα με το neakriti.gr, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή και φυσικά, να μην υπάρχουν νέα μέτωπα και εστίες φωτιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές τα 7 μποφόρ. Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ξεφύγει κάποια εστία, αλλά διαβεβαίωσε πως η πορεία της φωτιάς έχει ανακοπεί και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να καεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Δημοτικές Κοινότητες του Αμαρίου μετά την πυρκαγιά – Νέο αίτημα Μουρτζανού

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε την Πέμπτη ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 7 Αυγούστου 2024 στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Αμαρίου κατέθεσε νέο αίτημα προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ολόκληρου του Δήμου Αμαρίου. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας των πυρκαγιών και των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν προκαλέσει.

Ο Δήμος Αμαρίου παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι ενέργειες που λαμβάνονται επικεντρώνονται στην άμεση παροχή βοήθειας και την ταχεία ανάκαμψη της περιοχής από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

Ολονύχτια επιχείρηση

Με τη δράση των δασοκομάντος μέσα στα πεδία των αναζωπυρώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκε το έργο των 300 και πλέον πυροσβεστών, με στόχο να ανακόπτεται η όποια ανάφλεξη κυρίως στα μέτωπα Αποδούλου, Πλάτανο και Βαθιακό.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία λειτουργούν ανά ομάδες (ανά 4 συνήθως). Σε καπνογόνα μέτωπα άκαυστων και καμένων μετώπων υπάρχει πυρόσβεση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες φωτιάς οι οποίες όμως “δίνουν” αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή έχουν κοπάσει οι άνεμοι, ωστόσο όχι τελείως, καθώς πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της Περιφέρειας και δήμων.

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και, όπως τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο, υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής αναχώρησαν μεγάλες δυνάμεις οχημάτων της Πυροσβεστικής προς την κατάσβεση της φωτιάς στο Ρέθυμνο.
Τα εννέα χωριά και οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες έχουν και πάλι από το πρωί την παρουσία των κατοίκων τους, οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία. Ορισμένοι εξ αυτών διατυπώνουν παράπονα για ολιγωρία των επίγειων δυνάμεων, ενώ πληροφορία που έφτασε στο neakriti.gr αναφέρει ότι το χωριό Αποδούλου δεν έχει εδώ και τρεις ημέρες νερό (και πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά).

Όσοι δασοκομάντος από την Αθήνα χρειάστηκε να ξεκουραστούν φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, η οποία ευχαρίστησε για τη βοήθεια και την προσφορά του τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.

Αισιόδοξος για τη σημερινή ημέρα δήλωσε και ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια. «Όλα», όπως είπε, «που συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης, με τον άνεμο να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις διαρκώς και να δημιουργεί νέες εστίες από το πουθενά. Η μάχη όλων στα πεδία ήταν εμβληματική τόνισε ο κ. Σαρρής, ευχαριστώντας για την αφοσίωση στο έργο πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες».

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 4 αεροσκάφη (Καναντέρ) και 4 ελικόπτερα (ένα εκ των οποίων Έρικσον) για να κάνουν ρίψεις νερού ενώ ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής προβλέπει τις επόμενες ώρες να πετάξουν στην περιοχή άλλα 3 αεροσκάφη.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς είναι η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα μετά την εξασθένησή τους το βράδυ και το πρωί.

Όπως λένε από την Πυροσβεστική, επρόκειτο για μια δύσκολη φωτιά καθώς δεν βοηθάει η γεωμοφρολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τα μέτωπα, με αποτέλεσμα η περισσότερη δουλειά να γίνεται από τα πεζοπόρα τμήματα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που είχε αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάστηκαν και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις εκείνη την ώρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν χθες συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Με τη δύση του ηλίου, χθες, τα εναέρια μέσα, που περιλάμβαναν συνολικά στη διάρκεια της ημέρας 26 ελικόπτερα και αεροσκάφη, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας τις επίγειες δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης. Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα χωριά αποτέλεσαν τα πιο δύσκολα μέτωπα της ημέρας, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πυρκαγιά στον δήμο Αμαρίου έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές, με χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν καεί, κυρίως ελαιώνες. Εννέα χωριά έχουν εκκενωθεί: Αγία Παρασκευή, Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό, Λοχριά, Άδραχτος, Ρίζικας, Σάττα και Χορδάκι.