Μ. Θεμιστοκλέους: Κίνητρα σε γιατρούς για να πάνε στην άγονη γραμμή – Σε 7 με 8 περιοχές θα χρειαστεί βοήθεια από ιδιώτες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μ. Θεμιστοκλέους: Κίνητρα σε γιατρούς για να πάνε στην άγονη γραμμή – Σε 7 με 8 περιοχές θα χρειαστεί βοήθεια από ιδιώτες

23 Ιουλίου 2024 -

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με το 2023, αλλά είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός. Η σύσταση είναι γενικότερη, οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι να προσέχουν» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Όπως είπε έχουμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ειδικά σε σχέση με την πίεση στα νοσοκομεία. Οι νοσηλείες είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα, τόνισε.

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς για τους γιατρούς στην άγονη γραμμή και τα κίνητρα που δίνονται τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για αυτούς που είναι στο ΕΣΥ, όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στην ηπειρωτική χώρα και θέλουν να μετακινηθούν για δύο μήνες της καλοκαιρινής περιόδου στα νησιά εκεί που έχουμε ανάγκες, έχουμε μία αύξηση στο μισθό τους 2.100 ευρώ το μήνα».

«Το επίδομα στις άγονες περιοχές τριπλασιάζεται από εκεί που ήταν περίπου 100 ευρώ το μήνα θα πάει στα 300 ευρώ το μήνα και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα θα διπλασιαστεί αυτός ο τριπλασιασμός. Δηλαδή θα έχουμε περίπου 500 με 600 ευρώ το μήνα έξτρα στο μισθό, στις δύσκολες περιοχές και στις δύσκολες ειδικότητες» επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι « υπάρχει ανταπόκριση σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό έχουν καλυφθεί και γι’ αυτό είμαστε και σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα[…] Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό[…] θα είναι περίπου 7 με 8 περιοχές που θα χρειαστούμε τη βοήθεια από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

«Η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου» επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε « τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».

« […] εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σκεπτικό ότι ένα κράτος δεν μπορεί να δώσει πάρα πολύ υψηλές αμοιβές στους γιατρούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι μόνο στο δικό μας εθνικό σύστημα, είναι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό τους δίνει αυτό το δικαίωμα, έτσι ώστε να μπορούν να το κάνουν αυτό. Να πούμε καταρχήν για τις αμοιβές και στα νησιά.

»Να σας φέρω ένα παράδειγμα στη Σαντορίνη έχουμε προκηρύξει θέση με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά και πάλι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς. Είναι ανοιχτή η προκήρυξη ακόμη και αυτή τη στιγμή αν κάποιος ακούει και θέλει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για παθολόγο, καρδιολόγο, νεφρολόγο και αναισθησιολόγο. Εκεί προσπαθούμε με τις δημοτικές αρχές να εξασφαλιστεί και κατοικία. Στα άλλα νησιά το έχουμε πετύχει αυτό» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 7% αύξηση στα πρωινά χειρουργεία από τη μέρα που εφαρμόσαμε τα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε σε άλλο σημείο της συνάντευξης ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Δεν διακινδυνεύουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου γιατί αυτό το καλύπτουμε με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για άλλους από εδώ και πέρα μήνες μέχρι να αρχίσουν να εφαρμόζονται όλες αυτές οι αλλαγές που έχουμε κάνει, που πιστεύουμε μέσα σε τρεις τέσσερις μήνες θα βγουν καινούργιες προκηρύξεις με βάση τα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις αυτές» υπογράμμισε.

Επιπλόν ανέφερε « αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας έχουμε περισσότερους γιατρούς σε σύγκριση με ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια[…] Αυτή τη στιγμή δεν είναι γενική εικόνα στη χώρα ότι οι γιατροί βγάζουν 10 και 11 εφημερίες το μήνα. Υπάρχουν περιοχές και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι πιο δύσκολες από τις υπόλοιπες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στο βίντεο που ακολουθεί

 

Πηγή ertnews.gr