Επιχείρηση «σκούπα» διαρκείας στους Βώρους – Φορείς και κάτοικοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Επιχείρηση «σκούπα» διαρκείας στους Βώρους – Φορείς και κάτοικοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση

19 Ιουλίου 2024 -

της Σοφίας Πλουτινάκη.

Μια μεγάλη επιχείρηση καθαριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη τις δύο περίπου τελευταίες εβδομάδες στους Βώρους με το αποτέλεσμα να είναι εμφανέστατο, τόσο στον κεντρικό δρόμο από πριν την διακλάδωση  της Φαιστού μέχρι την δεύτερη είσοδο των Βώρων προς Τυμπάκι, αλλά και εντός του όμορφου χωριού του Δήμου Φαιστού. Μάλιστα η μεγάλη αυτή προσπάθεια κορυφώθηκε το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη 16 και 17 Ιουλίου το απόγευμα!

Πολιτιστικός Σύλλογος και Κοινότητα με την συνδρομή μεγάλων και μικρών εθελοντών, έβαλαν στόχο να κάνουν «κούπα» το χωριό τους και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο εθελοντισμός «ανθεί» στους  Βώρους, ωστόσο αυτή τη φορά οι Εθελοντές βγήκαν και εκτός του χωριού,  στον κεντρικό δρόμο Μοιρών Τυμπακίου, στο τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Βώρων.

Το γεγονός ότι πλησιάζει η διοργάνωση της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς, αλλά και  η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, όπου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής, έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της καθαριότητας στα πρανή των δρόμων απ΄ όπου θα περάσουν οι  επισκέπτες της Έκθεσης αλλά και οι προσκυνητές για να φτάσουν στη Χάρη της Παναγίας! Και βέβαια όλοι θα περάσουν και από πολλά άλλα σημεία που είναι γεμάτα ξερόχορτα και σκουπίδια, ωστόσο το πέρασμα από τους  Βώρους θα κάνει τη διαφορά! Μια διαφορά που θα μπορούσαν να την κάνουν κι άλλα χωριά, ώστε να γίνουν πιο καθαρά και πιο όμορφα!

Πολλά τα σκουπίδια…

Οι μεγάλες μαύρες σακούλες με τα σκουπίδια που μάζεψαν αυτές τις ημέρες οι εθελοντές «μαρτυρούν» την κακή νοοτροπία που έχουν πολλοί – δυστυχώς- να ανοίγουν το παράθυρο και να πετούν έξω σκουπίδια. Αλήθεια το ίδιο πράττουν και μέσα στο σπίτι τους; Γιατί αν σκεφτεί κανείς πως η φύση και το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, δε θα απλώσει ποτέ το χέρι από το παράθυρο του αυτοκινήτου να πετάξει ούτε ένα σκουπιδάκι…

Χαρακτηριστικά για την μεγάλη αυτή δράση καθαριότητας στους Βώρους είναι και τα λόγια του Προέδρου του χωριού κ. Μάρκου Ξενογιαννάκη ο οποίος είπε στον «Α» : «Όλοι οι φορείς του χωριού σύσσωμοι αποτελούμενοι από μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο έτσι και φέτος εθελοντικά μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους του χωριού !

Φέτος βγήκαμε και πιο έξω κάνοντας και το κομμάτι του κεντρικού δρόμου Μοιρών -Τυμπακίου που ανήκει στα διοικητικά όρια των  Βώρων. Εμείς θέλουμε ο πιστός που θα πάει περπατώντας για το προσκύνημα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Καλυβιανή,  περνώντας από τους Βώρους να είναι καθαρά όπως και οι τουρίστες που σχολιάζουν αρνητικά τη κατάσταση με τα σκουπίδια αριστερά δεξιά των δρόμων να δουν ότι στο χωριό μας δεν ισχύει ! Με αυτή τη κίνηση θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα έτσι  ώστε να ακολουθήσουν κι αλλά χωριά» .  Αμήν θα προσθέσουμε εμείς στα λόγια του προέδρου…. Γιατί ένας τόπος είναι τυχερός όταν έχει ανθρώπους που τον αγαπούν, τον προσέχουν και τον φροντίζουν!