Νερό στην Πλακιώτισσα – Πριν από 70 χρόνια ξεκίνησε η μελέτη του έργου
Πριν από 70 χρόνια ξεκίνησαν οι μελέτες και σήμερα αρχίζει να μπαίνει νερό στο πολύπαθο φράγμα της Πλακιώτισσας. Χρειάστηκαν 7 δεκαετίες για μελέτες επί μελετών και 16 χρόνια περίπου κατασκευής προκειμένου το φράγμα που θα δώσει μία νέα δυναμική στις καλλιέργειες στην Ανατολική Μεσαρά να αρχίσει να γεμίζει νερό. Η έμφραξη του φράγματος έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες και πλέον ότι νερό κατεβαίνει από τον Αναποδάρη θα μένει στο φράγμα με στόχο αν υπάρξουν ικανοποιητικές βροζές τον προσεχή χειμώνα να γεμίσει.
Το Φράγμα Πλακιώτισσας, επί του χειμάρρου Αναποδάρη, πλησίον του οικισμού της Πλακιώτισσας, αναπτύσσεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Γόρτυνας και Αρχανών – Αστερουσίων και το νερό θα ποτίσει μικτή αρδευόμενη έκταση 37.000 Χιλ. στρεμμάτων και στους δυο δήμους. Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού φράγματος μέγιστης χωρητικότητας 18.600.000 κυβικά μέτρα με λεκάνη κατάκλισης έκτασης 2200 στρέμματα.
Μεγάλο αγκάθι βέβαια τα δίκτυα διανομής του νερού καθώς με βάση τα υφιστάμενα δίκτυα που υπάρχουν νερό θα μπορεί να πάρει ένας πολύ μικρός αριθμός αγροτών σε σχέση με τον τελικό στόχο. Ήδη η μελέτη για τα δίκτυα άρδευσης βρίσκεται στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και η Περιφέρεια Κρήτης αναζητά ήδη πηγή χρηματοδότησης καθώς υπολογίζεται πως το κόστος θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατασκευή του εν λόγω έργου, που αποτελεί όραμα 70 ετών, μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης το 2008. Η έναρξη των εργασιών έγινε το 2010 ωστόσο πέρασε από αρκετά ”κύματα” και περιπέτειες. Υπήρξε η αρχική μεγάλη εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις εμπλεκόμενων ιδιοκτητών, που ξεπεράστηκε στην πορεία. Η επόμενη μεγάλη εμπλοκή ήταν τεχνικής – οικονομικής φύσης και ήταν πολυετής! Οφειλόταν στην τεχνική τροποποίηση που κρίθηκε αναγκαία στην πορεία εκτέλεσης του έργου.
Το γεγονός πως στο φράγμα πλέον θα μπαίνει νερό ελλοχεύει κινδύνους για τους κατοίκους που η Περιφέρεια Κρήτης έγκαιρα παρουσίασε προκειμένου οι κάτοικοι και ειδικότερα οι γεωργοί να είναι ενημερωμένοι ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα.
Mε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους κατοίκους των χωριών και των οικισμών γύρω από την περιοχή του Φράγματος Πλακιώτισσας επί του χειμάρρου Αναποδάρη και κατά μήκος αυτού μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα ότι οι εργασίες έμφραξης έχουν ξεκινήσει από τις 17-6-2024, και τα νερά του χειμάρρου έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τη λεκάνη του φράγματος, καθώς και ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία πέρατος ενεργειών έμφραξης είναι η 01-10-2024. Τα νερά του χειμάρρου θα κατακλύσουν την περιοχή όπου θα σχηματισθεί η λίμνη, η οποία θα καλύπτει ανάγκες άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του έργου.
Όσοι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής διέρχονται ή πλησιάζουν στην περιοχή που θα κατακλυστεί από τα νερά του χειμάρρου Αναποδάρη, καθώς και στην περιοχή του Φράγματος και κάτω απ’ αυτό, δηλαδή περιοχές που διέρχεται ο χείμαρρος μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα (Πλακιώτισσα, Πραιτώρια, περιοχή Μετόχι, Κάτω Καλύβια, Φίλιπποι, Άνω και Κάτω Καστελλιανά, Φαβριανά, Δεμάτι, οικισμός Πέζεπες, οικισμός Αγ. Ιωάννης, οικισμός Δέρματος), πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
- Η άνοδος της στάθμης των νερών στην τεχνητή λίμνη πιθανόν να είναι πολύ γρήγορη ορισμένες ημέρες (που δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από τώρα), ιδίως μετά από δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λεκάνης του χειμάρρου. Η ταχεία αυτή άνοδος της στάθμης των νερών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε όσους βρίσκονται κοντά στην όχθη της τεχνητής λίμνης, ο όγκος της οποίας θα μεταβάλλεται κατά τον χρόνο του σχηματισμού της.
- Η παραμονή ή προσέγγιση στις όχθες της λίμνης πρέπει να αποφεύγεται, λόγω των κινδύνων από καθιζήσεις ή κατολισθήσεις του εδάφους.
- Η διάσχιση τμημάτων της περιοχής που θα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά, είναι πολύ επικίνδυνη για πεζούς, ζώα ή τροχοφόρα, γιατί μπορεί να βρεθούν απότομα σε βαθιά νερά ή να κολλήσουν στην λάσπη.