Πάει για νέο ρεκόρ η τουριστική σαιζόν - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πάει για νέο ρεκόρ η τουριστική σαιζόν

28 Ιουνίου 2024 -

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και αυτό ισχύει φυσικά και για την τουριστική κίνηση που και φέτος κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το ρεκόρ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αναμένεται να έρθει εύκολα. Αυτό άλλωστε φάνηκε από τους πρώτους δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο που κινήθηκαν εξαιρετικά καλά σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Και αυτό για τους τουριστικούς φορείς είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ξέρουν πάρα πολύ καλά πως δεν πρόκειται πως για να έχουν ακόμα καλύτερες σαιζόν θα πρέπει να γεμίσουν τα ξενοδοχεία στα άκρα της σαιζόν, δηλαδή Απρίλιο Μάιο και Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η αρχή φαίνεται να γίνεται από τη φετινή σαιζόν όπου ο Μάιος πήγε εξαιρετικά καλά και από ότι φαίνεται θα πάει καλά και ο Οκτώβριος σε σχέση με πέρσι.

Ήδη ο Ιούνιος που κλείνει την Κυριακή αναμένεται να κλείσει με μία αύξηση της τάξης του 4-5% σε σχέση με πέρσι και όπως ανέφερε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας δύσκολα θα μπορέσει να πάει καλύτερα καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιθώρια στο αεροδρόμιο ώστε να δεχτεί επιπλέον επιβάτες. Όπως κάτι ανάλογο θα συμβεί και για τους επόμενους δύο μήνες όπου το Νίκος Καζαντζάκης αναμένεται να δουλέψει στα όρια του και να δεχτεί σχεδόν τον μέγιστο αριθμό αεροσκαφών που μπορεί.

Παρά τις απώλειες που υπήρξαν στο νησί από την πτώχευση του τουριστικού γραφείου FTI η χρονιά όπως εξελίσσεται δείχνει πως θα κλείσει με μία αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρσι και αυτό είναι σίγουρα ικανοποιητικό για την οικονομία του νησιού. Μπορεί οι επιχειρηματίες να περιμένουν το τέλος της σαιζόν για να κάνουν όπως λένε ταμείο όμως και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως υπάρχει αύξηση αφίξεων που συνοδεύεται με αύξηση εσόδων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024.

«Είναι σίγουρα μία καλή χρονιά τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πανηγυρίζουμε καθώς είναι ακόμα νωρίς και πάντα υπάρχει και το απρόοπτο που μπορεί να μας βγάλει εκτός προγράμματος. Λέω πάντα πως θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της σαιζόν για να δούμε τελικά πως θα κλείσει η χρονιά και πως θα είναι το ταμείο μας. Σίγουρα τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν μία αύξηση στις αφίξεις όμως εμείς δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το καλύτερο. » δήλωσε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Οκτώβριο είναι σίγουρα θετικότερα από τον περσινό όπως και για τον Νοέμβριο φαίνεται πως η πληρότητα των ξενοδοχείων θα είναι τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο σε καλά επίπεδα. Όμως το ζητούμενο είναι ο μήνας να μην κλείσει στο πρώτο δεκαήμερο αλλά να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο όχι μόνο για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για τις μικρότερες.

«Η χρονιά έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά και αυτό είναι πολύ θετικό. Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε απρόοπτα και θα κινηθούμε με τους ίδιους ρυθμούς. Είναι πράγματι θετικό το ότι βλέπουμε πως η σαιζόν πήγε καλά το Μάιο και από ότι φαίνεται θα πάει καλά και τον Οκτώβριο. Αυτός είναι ο στόχος όλων μας να επεκταθεί η σαιζόν στους συγκεκριμένους μήνες αφού το καλοκαίρι είμαστε πάντα γεμάτοι.» δήλωσε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Το μεγάλο αγκάθι βέβαια και τη φετινή τουριστική σαιζόν παραμένει η έλλειψη προσωπικού καθώς σε αρκετές μονάδες υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από ξενοδόχους αλλά και τουριστικούς πράκτορες δεν υπήρξαν οι ανάλογες κινήσεις από πλευράς πολιτείας και έτσι και φέτος οι ελλείψεις προσωπικού τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και στον κλάδο της εστίασης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.