Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το νερό στη Μεσαρά - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το νερό στη Μεσαρά

28 Ιουνίου 2024 -

Η παραίτηση πριν μερικές εβδομάδες, του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη από την επιτροπή εποπτείας του φράγματος της Φανερωμένης δεν άνοιξε μόνο τον ασκό του Αιόλου αλλά και τα στόματα στη Μεσαρά. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουν ήδη αποκαλυφθεί δύο παράνομες παροχές από τις οποίες κάποιοι έκλεβαν νερό από το φράγμα και αναμένεται να βρεθεί μία ακόμα λένε οι πληροφορίες.

Ο Δήμαρχος Φαιστού το πρωί πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών και υπέβαλλε μήνυση κατά του προέδρου του ΤΟΕΒ A’ Ζώνης Μεσαράς (περιοχή Τυμπακίου) και κατά παντός υπευθύνου για τις ποσότητες νερού που έχουν χαθεί από το φράγμα.

Η απόφαση του Γρηγόρη Νικολιδάκη να καταθέσει μήνυση σε βάρος του ΤΟΕΒ Α Ζώνης και κατά παντός υπευθύνου προκάλεσε και την αντίδραση της Περιφέρειας Κρήτης καθώς την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Ο Περιφερειάρχης θέλησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα μεταξύ των ΤΟΕΒ και του Δήμου Φαιστού και να δώσει προσωρινή λύση χρηματοδοτώντας το Δήμο με 180.000 ευρώ για την εξόρυξη 3 ή 4 γεωτρήσεων. Πάντως στη διάρκεια της συνάντησης τα πνεύματα πολλές φορές οξύνθηκαν επικίνδυνα με το Δήμαρχο Φαιστού να τονίζει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσο οι δημότες του μένουν χωρίς νερό.

Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης σε δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως μας διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο ευχαριστούμε, θα διαθέσει άμεσα 100.000 ευρώ για την ανόρυξη γεώτρησης στη θέση Απόλυχνος, 50.000 ευρώ για αντικατάσταση γεώτρησης στον αναδασμό περιοχής ΤΟΕΒ Β ζώνης Πόμπιας και 30.000 ευρώ για να την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για επισκευή γεώτρησης περιοχής ΤΟΕΒ Ζαρού. Συνολικά θα αξιοποιηθούν 3 γεωτρήσεις αλλά το θέμα δεν λύνεται. Μπορούμε όμως να ανοίξουμε αύριο τη γεώτρηση που θέλουμε για την ύδρευση στο νότο και στη πορεία πάμε τη περιβαλλοντική μελέτη. Τα χρήματα είναι το θετικό ότι υπάρχουν».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, το πρόβλημα που έχει προκύψει, όπως είναι γνωστό είναι σοβαρό, και λόγω της ανομβρίας και λόγω της μη σωστής διαχείρισης του νερού, θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί. «Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συμβάλουμε και συγκεκριμένα θα δοθεί άμεσα χρηματοδότηση και θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους από τα συναρμόδια Υπουργεία όπως επίσης μέσα από συνεννόηση να δούμε την καλή, αποτελεσματική συνεργασία όλων των ΤΟΕΒ, και του δήμου, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ανομβρία δημιουργεί προβλήματα τόσο στην άρδευση όσο και στην ύδρευση στο νησί» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Η κατάσταση με την αφαίρεση ποσοτήτων νερού από τον αγωγό εκτόνωσης του φράγματος φαίνεται όμως αυτό γινόταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι παράνομες παροχές στον αγωγό εκτόνωσης του φράγματος δεν είναι πρόσφατες σύμφωνα με αυτούς που τις βρήκαν.

Στο φράγμα της φανερωμένης από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα υπάρχει μία πολύ θολή εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης του νερού. Κανείς τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν ήξερε πόσες είναι οι ποσότητες που φεύγουν από το φράγμα για τους 3 ΤΟΕΒ της Μεσαράς που παίρνουν νερό από το φράγμα. Δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας μετρητής που να καταγράφει πόσο νερό φεύγει από το φράγμα.

Κάθε χρόνο απλά οι ΤΟΕΒ έπαιρναν νερό μέχρι το φράγμα να φτάσει περίπου στα 5 με 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και αυτά τα κρατούσαν για το καλοκαίρι ώστε να ποτίσουν τις ξηρικές περιοχές. Αυτό τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρσι όμως και περισσότερο φέτος η απληστία κάποιων οδήγησε στις αποκαλύψεις και στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη Μεσαρά μεταξύ δήμου Φαιστού και ΤΟΕΒ Α Ζώνης αλλά και μεταξύ των ΤΟΕΒ μεταξύ τους.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης ετοιμάζεται να προσφύγει κατά του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη.

Τόσο πέρσι όσο και φέτος το φράγμα έφτασε στο όριο ασφαλείας που είναι τα 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Μόνο που φέτος όταν στις αρχές Μαρτίου στο φράγμα υπήρχαν περίπου 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και οι ΤΟΕΒ Β και Γ Ζώνης δεν έπαιρναν νερό το φράγμα καθημερινά άδειαζε. Έφτασε στα τέλη περίπου Απριλίου, σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και εκεί υπήρξε η αντίδραση του Δημάρχου Φαιστού που σε μία συνάντηση στην περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη τα βρόντηξε και παραιτήθηκε από την προεδρία της επιτροπής εποπτείας του φράγματος.

Η αντίδραση του Δημάρχου έκανε αυτούς που γνώριζαν να αρχίσουν να μιλάνε και έτσι βρέθηκαν αρχές της εβδομάδας οι παράνομες παροχές σε έναν κάθετο δρόμο της επαρχιακής οδού Βώρων – Μαργαρικαρίου.

Οι ευθύνες είναι πολλές και πλέον μετά τη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναζητηθούν σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί από τις αστυνομικές αλλά και τις δικαστικές αρχές αν κάποιοι πλούτισαν από το νερό του φράγματος και πως βρέθηκαν να έχουν εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα και πως τα πότιζαν.

Το σίγουρο είναι πως ευθύνες υπάρχουν όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς από τότε που λειτούργησε το φράγμα της Φανερωμένης μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) με αποτέλεσμα σε κάποιους ΤΟΕΒ στη Μεσαρά να γίνεται πάρτι με τα νερά του φράγματος και κάποιοι να μην βλέπουν ούτε σταγόνα.