Δήμος Φαιστού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας – Με απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από αίτημα του Δημάρχου - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Δήμος Φαιστού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας – Με απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από αίτημα του Δημάρχου

28 Ιουνίου 2024 -

Στην  κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού,  προχώρησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από έγγραφη επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, από τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη.

Με «φόντο» την ξηρασία που έχει ως αποτέλεσμα την λειψυδρία, που ταλαιπωρεί το Δήμο Φαιστού, τον «πόλεμο» για το νερό που μαίνεται μετά και τις έρευνες που διεξήχθησαν για το «εξαφανισμένο» νερό του Φράγματος Φανερωμένης, τις δυσκολίες πλέον που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο κόσμος, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις του τρέχοντος έτους,  ο Δήμαρχος Φαιστού κ.  Γρηγόρης Νικολιδάκης, απέστειλε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο, ενώ άμεση ήταν και η απάντηση.

Το αίτημα του Δήμου Φαιστού

Στο έγγραφο που έστειλε ο Δήμος Φαιστού στο Υπουργείο Εσωτερικών εξηγεί ότι η διοικητική του ενότητα «πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους της.

Ειδικότερα το φαινόμενο της ξηρασίας με την λειψυδρία ως δευτερογενή συνέπειά της είναι παράγοντας ο οποίος μας προβληματίζει ιδιαίτερα, λόγω της απόλυτης εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την αξιοποίηση υπόγειων και επιφανειακών υδροφοριών, οι οποίες συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2023 «έκλεισε» με συνολικό ετήσιο ύψος βροχή τα 194mm και αυτό μετά από 3 συνεχόμενα ξηρά έτη.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με το συνολικό ύψος βροχής που δέχθηκε η περιοχή μας από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα να περιορίζονται στα 82mm. Η ξηρασία καθώς και λειψυδρία που αυτή συνεπάγεται,  θέτει σε επισφάλεια τη διαθεσιμότητα και την καλή ποιότητα του υδρευτικού νερού.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη από τα προηγούμενα έτη επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του αρδευτικού νερού, υπονομεύει την ευρωστία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως λειτουργεί ως παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο πολίτες, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Για τους παραπάνω λόγους, με δεδομένο ότι ως Δήμος αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε με ιδία μέσα στις επιπτώσεις της ξηρασίας και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 4662/2020(ΦΕΚ Α’27), παρακαλώ να ενεργήσετε για την κήρυξη του συνόλου του Δήμου Φαιστού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω ξηρασίας».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο το Σάββατο 22 Ιουνίου, προχώρησε στην   κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Φαιστού, λόγω της λειψυδρίας που καταγράφεται στην περιοχή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Στην απόφαση του υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 22 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”.

Τι σημαίνει Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο « Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Τυχόν ειδικότερα ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές αίρεται αυτοδικαίως με την πάροδο εξαμήνου, δύναται δε να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.». Στην περίπτωση του Δήμου Φαιστού, «η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 22 Ιουλίου 2024.», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και να επεκταθεί ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και συνθήκες.