Επιτέλους το χειμώνα θα μπει νερό στην Πλακιώτισσα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Επιτέλους το χειμώνα θα μπει νερό στην Πλακιώτισσα

21 Ιουνίου 2024 - /

Το χειμώνα θα είναι η πρώτη φορά που το φράγμα της Πλακιώτισσας θα κρατήσει το νερό μετά την τελική έμφραξη του που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Μετά την σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στις 14 Ιουνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς έκανε αυτοψία στο έργο μαζί με τους Αντιδημάρχους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Μάμα Σφακιανάκη και Ηλία Επιτροπάκη και Γόρτυνας Ιωάννη Κρητικόπουλο καθώς και με τους Προέδρους των κοινοτήτων Τεφελίου Στέφανο Παπαδάκη, Λιγορτύνου Ευάγγελο Καραντεμοίρη, Σoκαρά Ανδρέα Ψαράκη και Ακρίων Δημήτριο Βασμαριδάκη καθώς και με πολίτες της περιοχής.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Σκουλάς, ανέφερε πως το έργο θα αναζωογονήσει τον πρωτογενή τομέα σε μια μεγάλη αγροτική περιοχή. «Με την εξασφάλιση της σχετικής συμπληρωματικής χρηματοδότησης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ύψους 3.600.000 ευρώ, πετύχαμε να ξεκινήσουμε εμπρόθεσμα τις σχετικές εργασίες και να μπούμε στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του έργου. Κρίσιμη εξέλιξη γιατί εισέρχεται στην τελική ευθεία ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο που περιμένουν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και πολλά χρόνια», είπε. Ο Νίκος Σκουλάς επεσήμανε πως το έργο προστατεύει από την κλιματική αλλαγή και στηρίζει την τοπική ανάπτυξη.

Μετά τις τωρινές εργασίες το φράγμα θα ξεκινήσει να γεμίζει με τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν πρόσθετες εργασίες και η τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την τελική έμφραξη. Επόμενο στάδιο και στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων, με τη σχετική μελέτη να βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης.

Όπως είναι γνωστό πρόκειται για ένα φράγμα με χωρητικότητα 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που θα αρδεύει μία έκταση 37.000 στρεμμάτων στους δήμους Αρχανών Αστερουσίων και Γόρτυνας. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 2000 και 22 περίπου χρόνια μετά ολοκληρώνεται το βασικό τμήμα του έργου που είναι το φράγμα ενώ ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των δικτύων άρδευσης. Πρόκειται για ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη για τα δίκτυα είναι στην τελική της φάση. Ήδη η περιφέρεια Κρήτης έχει αποστείλει στο υπουργείο τους περιβαλλοντικούς όρους και περιμένει την έγκριση ώστε να προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και το έργο να είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί αν…

Το μεγάλο αν αφορά τη χρηματοδότηση των δικτύων άρδευσης καθώς πρόκειται για ένα έργο που έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό, που δυστυχώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερος καθώς οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το κόστος του έργου όπως και όλων των έργων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κόστος του έργου των δικτύων γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ όμως οι εκτιμήσεις είναι πως το τελικό κόστος θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια και θα αγγίξει τα 55.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παραμονή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί, όμως πλέον όλα είναι στον αέρα και αναζητείται ξανά από την αρχή χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων. Δεν αποκλείεται η Περιφέρεια Κρήτης, αν το έργο δεν χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδιώξει ακόμα και τη δανειοδότηση ή να προτείνει την κατασκευή με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αυτό που επεσήμανε μιλώντας στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Σκουλάς είναι πως η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να ολοκληρωθεί το έργο προκειμένου να δώσει μία σημαντική ανάσα στους αγρότες του ανατολικού τμήματος της Μεσαράς. Πρόσθεσε δε πως σε ότι αφορά τα δίκτυα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει δεσμευτεί πως θα βρεθεί πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να μιλάμε για ένα πλήρες έργο που ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει σε συνεργασία με τους δήμους Γόρτυνας και Αρχανών Αστερουσίων η συζήτηση για τη διαχείριση των νερών ώστε να μην έχουμε αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που παρατηρούνται σήμερα στο φράγμα της Φανερωμένης.