Καταστροφή στα αμπέλια από τον καύσωνα – Ξεκίνησαν οι δηλώσεις στον ΕΛΓΑ
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις υπαίθριες καλλιέργειες αλλά και τα αμπέλια, μετά το κύμα καύσωνα που έπληξε την Κρήτη την περασμένη εβδομάδα. Οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ ήδη κάνουν ελέγχους, ενώ αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημιώσεων για τους αμπελουργούς.
Οι θερμές μέρες της περασμένης εβδομάδας, έβρασαν υπαίθριες καλλιέργειες και αμπέλια, με τις ζημιές ήδη να αποτελούν το επίκεντρο των ελέγχων του ΕΛΓΑ που από αύριο όπως έγινε γνωστό, ανοίγει την πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων.
Με τις ζημιές να εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ποικιλίες, επιτραπέζια αλλά και οινοστάφυλα, οι παραγωγοί προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν αν και οι πληγές που άφησε το θερμό κύμα, δεν άφησαν πολλά περιθώρια, καθώς μετά και από ένα ξηρικό χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών μοιάζουν αφυδατωμένες.
Κι αν ο φόβος για την αμπελοκαλλιέργεια έχει προκαλέσει άμεση ανησυχία, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια. Όπως λένε οι παραγωγοί, αν και σε αυτή τη φάση ο καύσωνας μπορεί να μείωσε ή και να εξαφάνισε τους πληθυσμούς δάκου, εντούτοις αυτό που προκάλεσε στα δέντρα μάλλον είναι εκτός εποχής και πάντως επικίνδυνο.
Η αγωνία όπως σημειώνουν έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπό, σε τι ποσότητα και σε τι ποιότητα τα ελαιόδεντρα της Κρήτης αν το καλοκαίρι παρακάτω έχει κι άλλες τέτοιες θερμές εκπλήξεις, κι όλα αυτά μετά από τη χειρότερη ίσως χρονιά των τελευταίων ετών σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και την παραγόμενη ποσότητα στο σύνολο του νησιού και πάντως την ανάγκη όλων αυτή τη χρονιά τόσο από άποψης ποσότητας όσο και ποιότητας να αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα.
Στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωποι παραγωγών και ο Πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών μετέβησαν στο γραφείο του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης τον οποίο και ενημέρωσαν για την κατάσταση που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Όπως τόνισαν υπάρχουν περιοχές που κυριολεκτικά δεν θα μείνει ούτε σταφύλι για να πάνε στα σπίτια τους οι παραγωγοί.
«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά είμαστε θύματα της κλιματικής κρίσης. Οι πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο αλλά και για όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Δυστυχώς για μία ακόμα χρονιά οι κόποι μας πάνε χαμένοι, ζητήσαμε από το διευθυντή του ΕΛΓΑ άμεσα να γίνουν οι καταγραφές ώστε να μπορέσουμε να αποζημιωθούμε το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε φέτος να μην γίνει ότι έγινε πέρσι που είχαμε και πάλι ζημιές και αποζημιώθηκαν σε όλη την χώρα εκτός την Κρήτη. Θέλουμε ο ΕΛΓΑ αυτή τη φορά να είναι δίπλα μας και αυτό ζητήσαμε από τον κ Δασκαλάκη να μεταφέρει στην ηγεσία του Οργανισμού.» ανέφερε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης στην Αντίλαλο της Μεσαράς.
Ήδη η πλατφόρμα του ΕΛΓΑ έχει ανοίξει για τις δηλώσεις ζημιών ενώ και στο Δήμο Γόρτυνας έγινε η αναγγελία προκειμένου οι παραγωγοί να προσχωρήσουν στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων για να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Να σημειωθεί ότι οι αμπελουργοί στο νησί είναι εξοργισμένοι καθώς τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ενταχθεί και αποζημιώθηκαν όλες οι καλλιέργειες – εκτός της Κρήτης – για ζημιές από παρόμοια καιρικά φαινόμενα αλλά και οι ζημιές από τον περονόσπορο, μέσω του προγράμματος Daniel, την ώρα που τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ για το αμπέλι κυμαίνονται από 40 έως και 100 ευρώ το στρέμμα.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη στις πρώτες αυτοψίες που κάνουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αποτυπώνουν μία πολύ άσχημη κατάσταση που είναι όπως την περιγράφουν οι παραγωγοί καθώς η ξηρασία σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τα αμπέλια στην καταστροφή.