Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, υπερασπίστηκε το ιστορικό ασφαλείας της εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, υπερασπίστηκε το ιστορικό ασφαλείας της εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία

19 Ιουνίου 2024 -

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντέιβιντ Καλχούν υπερασπίστηκε το ιστορικό ασφάλειας της εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία, ενώ οι γερουσιαστές τον κατηγόρησαν ότι έβαλε τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια.

Οι συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε δύο δυστυχήματα της Boeing 737 Max βρίσκονταν στην αίθουσα, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Ντέιβιντ Καλχούν ξεκίνησε τις δηλώσεις του όρθιος, γυρνώντας προς τις οικογένειες και ζητώντας συγγνώμη «για τη θλίψη που προκαλέσαμε» και υποσχόμενος να επικεντρωθεί στην ασφάλεια.

Ο Ντέιβιντ Καλχούν, δεσμεύτηκε να απαντήσει στην επιτροπή σε ερωτήσεις σχετικά με εργαζόμενους που ενδεχομένως απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley, R-Mo., επέρριψε ευθέως την ευθύνη στον Ντέιβιντ Καλχούν, λέγοντας ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2020 είχε επικεντρωθεί υπερβολικά στο τελικό αποτέλεσμα.

“Καταργείτε τις διαδικασίες ασφαλείας, τα βάζετε με τους υπαλλήλους σας, μειώνετε τις θέσεις εργασίας επειδή προσπαθείτε να αποσπάσετε κάθε κομμάτι κέρδους που μπορείτε από αυτή την εταιρεία”, είπε ο Hawley, με τη φωνή του να υψώνεται. “Εκμεταλλεύεστε την Boeing”.

Ο Hawley αναφέρθηκε επανειλημμένα στην αποζημίωση του Καλχούν για το περασμένο έτος, που εκτιμάται σε 32,8 εκατομμύρια δολάρια και ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο γιατί δεν παραιτήθηκε.

“Γερουσιαστά, θα επιμείνω σε αυτό το θέμα. Είμαι περήφανος που ανέλαβα αυτή τη θέση. Είμαι περήφανος για το ιστορικό της ασφάλειάς μας και είμαι περήφανος για τους ανθρώπους της Boeing”, απάντησε ο Καλχούν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα
παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι γερουσιαστές πίεσαν τον Καλχούν σχετικά με τις κατηγορίες ότι τα στελέχη της Boeing προέβησαν σε αντίποινα κατά των εργαζομένων που ανέφεραν ανησυχίες για την ασφάλεια. Ρώτησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο αν μίλησε ποτέ με οποιονδήποτε πληροφοριοδότη. Εκείνος απάντησε ότι δεν το είχε κάνει, αλλά συμφώνησε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing δεν έπεισε τους γερουσιαστές που εξακολουθούν να τον κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά για να διορθώσει την κουλτούρα αντιποίνων στο εσωτερικό της εταιρείας.

Κατά την ακρόαση της 17ης Απριλίου, οι μάρτυρες περιέγραψαν μια ανησυχητική εικόνα μιας εταιρείας που απέρριψε τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και παραμέρισε τους επικριτές καθώς κυνηγούσε την ταχύτερη παραγωγή και τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ο βασικός μάρτυρας ήταν ο μηχανικός Sam Salehpour, ο οποίος δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς του ότι, λόγω των ελαττωματικών διαδικασιών κατασκευής, το Dreamliner θα μπορούσε να υποστεί ένα δυνητικά καταστροφικό ατύχημα λόγω των υπερβολικά μεγάλων κενών στη συναρμολόγηση του αεροπλάνου.

Η Boeing επισήμανε εκτεταμένες δοκιμές που, όπως λέει, αποδεικνύουν ότι το 787 είναι ασφαλές.

Πηγή: AP

Πηγή ertnews.gr