Την Τετάρτη αποκαλύπτεται στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη το γλυπτό του σπουδαίου Κινέζου γλύπτη Wu Weishan - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Την Τετάρτη αποκαλύπτεται στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη το γλυπτό του σπουδαίου Κινέζου γλύπτη Wu Weishan

17 Ιουνίου 2024 -

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, ώρα 20.00 στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά αποκαλύπτεται η γλυπτική σύνθεση «Διάλογος ψυχών: Lu Xun και Νίκος Καζαντζάκης» που φιλοτεχνήθηκε από τον Κινέζο γλύπτη Wu Weishan. Ο Wu Weishan είναι Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς και θεωρητικούς της γλυπτικής της σύγχρονης Κίνας. Έργα του να εκτίθενται σε μουσεία, γκαλερί και πλατείες σε όλον τον κόσμο, όπως στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Η γλυπτική σύνθεση που θα αποκαλυφθεί είναι από μπρούτζο σε φυσικό μέγεθος και αναπαριστά τους κορυφαίους λογοτέχνες Lu Xun και Νίκο Καζαντζάκη να συνδιαλέγονται. Πρόκειται για μια δωρεά του Μουσείου Shaoxing Lu Xun προς το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο της αδερφοποίησης και της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανοιχτής για το κοινό εκδήλωσης «Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης: Η συνάντηση δύο κορυφαίων» που διοργανώνει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με συνδιοργανωτή την Περιφέρειας Κρήτης. Στην εκδήλωση θα παραστεί 12μελής κινεζική αποστολή που θα ταξιδέψει από την Κίνα στο Ηράκλειο ειδικά για τον σκοπό αυτό, όπως και ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα εξοχότατος κος Xiao Junzheng.

Πέραν των αποκαλυπτηρίων, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία της Έλενας Αβραμίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και Lu Xun: Συγκλίσεις και αποκλίσεις». Επίσης, θα προβληθούν βίντεο που αναδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς του Καζαντζάκη με την Κίνα. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τους κορυφαίους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου στο βιολί και Απόστολο Παληό στο πιάνο που θα ερμηνεύσουν προσεχτικά επιλεγμένα για την εκδήλωση έργα των Ελλήνων συνθετών Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μίκη Θεοδωράκη, και των Κινέζων σύγχρονων συνθετών Sicong Ma και Huawei Huang.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης για λόγους περιβαλλοντικής συνείδησης του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη δε θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή. Μπορείτε ωστόσο να το βρείτε σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.kazantzaki.gr