«Μιλώντας για την Κατάθλιψη» στην Γέργερη – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Μιλώντας για την Κατάθλιψη» στην Γέργερη – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής

7 Ιουνίου 2024 -

Σε μια κοινωνία που οδηγείται όλο και περισσότερο στην ιδιώτευση και τον ατομικισμό, η κατάθλιψη γίνεται η ψυχική επιδημία της εποχής μας. Μία ενεργή, ενημερωμένη και αλληλέγγυα κοινότητα, μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο φαινόμενο αυτό και να δώσει λύσεις σε ανθρώπους δίπλα μας που υποφέρουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαν οι φορείς που διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, 30 Μαΐου στο Δημοτικό Σχολείο Γέργερης μια πολύ όμορφη εκδήλωση, πλαισιωμένη από ενημέρωση, γνώση και ευαισθητοποίηση.

Το θέμα «Μιλώντας για την Κατάθλιψη», είχε θερμή  ανταπόκριση από τον κόσμο που συμμετείχε, ενώ καλλιτεχνικά η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από την  Θεατρική Ομάδα και τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέργερης, τους οποίους οι διοργανωτές ευχαριστούν.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν, το Περιφερειακό Ιατρείο Γέργερης, το  Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας και η  Υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι Ρούβα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Γόρτυνας.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές και χρήσιμες ήταν οι εισηγήσεις των ειδικών για την Κατάθλιψη.

Ο Δημήτρης Βασιλάκης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, μίλησε για τα αίτια, συμπτώματα και θεραπεία της κατάθλιψης και το ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινότητα ώστε τα μέλη της να κάνουν το πρώτο και δύσκολο βήμα να αναζητήσουν βοήθεια, καθώς και να δημιουργήσει η κοινότητα ένα περιβάλλον αλληλεγγύης που θα αποτελέσει και χώρο ανακούφισης προς τα άτομα με κατάθλιψη. Η Κατερίνα Αχυροπούλου, ειδικευόμενη οικογενειακή Γιατρός, μίλησε για τους μύθους που συνοδεύουν την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη, προσπαθώντας να διαλευκάνει άγνωστες πτυχές που εμποδίζουν τον κόσμο να αναζητήσει βοήθεια και να λάβει θεραπεία.

Για το σημαντικό ρόλο των κοντινών ανθρώπων και το πώς αυτοί μπορούν να διαχειριστούν και να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους που πάσχει από κατάθλιψη, μίλησε ο Νικηφόρος Τριαντούλης Ναθαναήλ, ειδικευόμενος Οικογενειακής Ιατρικής επίσης.

Στο πλαίσιο της τελευταίας ομιλίας ακολούθησε Παιχνίδι Ρόλων σχετικά με τη λανθασμένη και σωστή όψη και συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με κατάθλιψη.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ευγενία Αναστασάκη, Κοινωνιολόγος, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης της τοπικής ηγεσίας, φορέων και κοινωνικών υπηρεσιών προκειμένου να συσταθούν περισσότερες δομές που προάγουν την ψυχική υγεία της κοινότητας, όπου η αντιμετώπιση φαινομένων όπως η κατάθλιψη αντιμετωπίζονται καλύτερα.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Γέργερης. Τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους συζήτησαν και αντιλήφθηκαν την έννοια της κατάθλιψης μέσα από τη στενοχώρια και τη ζωγράφισαν στο χαρτί. Η κάθε ζωγραφιά μία ιστορία και αξίζει τον κόπο να μεταφέρουμε και τα μηνύματα που έστειλαν κάποια από αυτά μέσα από τη ζωγραφιά τους. «Είμαι άσχημος δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Μην τα παρατάς, πάλεψέ το!». «Άτομα με κατάθλιψη. Βοήθησέ τα να το ξεπεράσουν» κ.α.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Ρούβα κ. Στέλιος Σηφάκης και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γέργερης κ. Αγγέλα Παπαγιαννάκη, ενώ με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση  η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κατερίνα Τσιμπλοστεφανάκη, γιατροί και πλήθος κόσμου.

Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν έντυπα με τις Γραμμές εθνικής βοήθειας καθώς και το τοπικό δίκτυο βοήθειας όπου μπορούν να απευθυνθούν τα άτομα που υποψιάζονται ή έχουν κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Χορωδία Γέργερης, έκανε την πρώτη της παρουσία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά των διοργανωτών με το τραγούδι «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος» σε στίχους του Κώστα Καρυωτάκη από τους Χαίνηδες πλαισιωμένο από δρώμενο του Θεατρικού εργαστηρίου Γέργερης, ενώ έκλεισε την εκδήλωση με τον «Ακροβάτη» και πάλι των Χαίνηδων.

Τα κορίτσια του εργαστηρίου συγκίνησαν όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς απήγγειλαν αποσπάσματα και στίχους ατόμων με κατάθλιψη τα οποία κατάφεραν να φωτίσουν συναισθηματικά στο κοινό το πώς βιώνει ένας άνθρωπος την νόσο καθώς και να καταπολεμήσουν το στίγμα, την προκατάληψη και τον φόβο που την συνοδεύει δείχνοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να την νικήσουμε!

Τι είπαν στον «Α» συντελεστές της εκδήλωσης

Δημήτρης Βασιλάκης (Γενικός Οικογενειακός Ιατρός)

Πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε την ενημέρωση για την κατάθλιψη, καθώς παρατηρήσαμε ότι μεγάλο ποσοστό των  ανθρώπων που επισκέπτονταν το ιατρείο, είχε αδιάγνωστη κατάθλιψη και είτε δυσκολεύονταν να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της, είτε η ψυχική νόσος αποτελούσε για αυτούς ένα θέμα ταμπού

Σκοπός μας ήταν να μεταφέρουμε την ιατρική μας γνώση στην κοινότητα, προκειμένου να την ευαισθητοποιήσουμε, έτσι ώστε τα μέλη της να μπορούν να αναγνωρίζουν την κατάθλιψη και να ζητούν συντομότερα βοήθεια.

Στην εκδήλωση τονίστηκε η σημασία της αλληλεγγύης μιας κοινότητας ως παράγοντας που θα ανακουφίσει τα άτομα με κατάθλιψη.

Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος χωρίς προκαταλήψεις, με χώρο για ελεύθερη έκφραση και συμμετοχικότητα σε κοινωνικές δραστηριότητες αποτελούν, σημαντικά εργαλεία τόσο στην διάγνωση όσο και στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Ιδιαίτερη  συγκίνηση ένιωσα από την ενεργή συμμετοχή, του τοπικού πληθυσμού που εμπλούτισε την εκδήλωση με μουσικές ,θεατρικές και εικαστικές αναπαραστάσεις της κατάθλιψης, χάρη στην χορωδία και την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

 

Νικηφόρος Τριαντούλης Ναθαναήλ (Ειδικευόμενος Οικογενειακής Ιατρικής)

όταν οι απανταχού τοπικές κοινωνίες ενημερώνονται για νοσήματα που εξαρτώνται από ψυχοκοινωνικούς προσδιοριστές όπως η κατάθλιψη, και δραστηριοποιούνται με στόχο την αλληλεγγύη, και τη δημιουργία δικτύου στήριξης στον πάσχοντα, τότε μπορούμε να είμαστε συλλογικά πιο αισιόδοξοι.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τιμή μου που υπήρξα συμμέτοχος σε αυτή, ευχές για τα επόμενα.

 

Ευγενία Αναστασάκη (Κοινωνιολόγος)

Έχουμε ξεκινήσει ως Υπηρεσία μια μεγάλη προσπάθεια να εμπλέξουμε την κοινότητα σε διάφορες δράσεις και ομάδες, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για διάφορα θέματα που αφορούν τη ψυχική του υγεία. Η συνεργασία με τους γιατρούς μας ήταν εξαιρετική και οι παρευρισκόμενοι σήμερα ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στη συλλογική μας προσπάθεια.

Όσον αφορά το κεντρικό συμπέρασμα της ομιλίας της κ. Αναστασάκη με θέμα «Κοινωνικοί παράγοντες της κατάθλιψης και υπηρεσίες»:

Αν συνδυάσουμε το γεγονός ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις αγροτικές περιοχές και ότι ευνοείται από κοινωνικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και η γεωγραφική (χωρική), μεταξύ άλλων, με τα αποτελέσματα του Κοινωνικού Παρατηρητηρίου της Περιφέρειας Κρήτης ότι ο Δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στο 71% της κοινωνικής αποστέρησης (έχει το μεγαλύτερο δείκτη στην Κρήτη), ενώ είναι Δήμος με τις λιγότερες υπηρεσίες για τις ευάλωτες ομάδες  σημαίνει πως αιρετοί, υπηρεσίες και φορείς της κοινωνίας οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών που προάγουν την ψυχική υγεία.

Οι έρευνες μας δείχνουν ότι τα επιτυχημένα μοντέλα αντιμετώπισης της κατάθλιψης αφορούν  υπηρεσίες που βασίζονται στην (εκάστοτε τοπική) κοινότητα, όπου οι άνθρωποι εξυπηρετούνται καλύτερα. Επομένως για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι.