Μαρόκο: Οργή για την εμφάνιση Νετανιάχου με φωτογραφία που απεικονίζει την αμφισβητουμένη περιοχή της Σαχάρας εκτός των συνόρων της χώρας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Μαρόκο: Οργή για την εμφάνιση Νετανιάχου με φωτογραφία που απεικονίζει την αμφισβητουμένη περιοχή της Σαχάρας εκτός των συνόρων της χώρας

31 Μαΐου 2024 -

Η εμφάνιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη με μια φωτογραφία που δείχνει την αμφισβητούμενη περιοχή της Σαχάρας μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Polsario, χωρισμένη από τον χάρτη του Μαρόκου, πυροδότησε αποδοκιμασίες των Μαροκινών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lakum.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χτες Πέμπτη το βράδυ στα επίσημα γαλλικά κανάλια LCI και TF1, κρατώντας έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που δείχνει το Μαρόκο χωρίς την περιοχή της Σαχάρας.

Η ιστοσελίδα «Hespress» ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκαλεί τα αισθήματα των Μαροκινών, καθώς ένας χάρτης του Μαρόκου εμφανίστηκε προηγουμένως κομμένος από την έρημο, κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giorgia Meloni.”

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το πρόσφατο περιστατικό ανανέωσε τη δυσαρέσκεια και τα παράπονα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατήγγειλαν αυτές τις ισραηλινές πρακτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγνώριση της κυριαρχίας του Μαρόκου στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, σε επιστολή που απέστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Μαροκινό βασιλιά.

Δήλωση της Βασιλικής Αυλής, που παραθέτει την επιστολή, ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη, οι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί των οποίων είναι μέλος το Ισραήλ, καθώς και όλες οι χώρες με τις οποίες το Ισραήλ έχει διπλωματικές σχέσεις» θα ενημερωθούν για την απόφαση αυτή.

Τόνισε ότι ο Νετανιάχου δήλωσε στην επιστολή του ότι το Ισραήλ εξετάζει θετικά «να ανοίξει ένα προξενείο στην πόλη Ντάχλα», στο πλαίσιο της κατοχύρωσης αυτής της κρατικής απόφασης.

Το Μαρόκο ελέγχει το 80 τοις εκατό της επικράτειας της Δυτικής Σαχάρας και προτείνει να της παραχωρηθεί αυτονομία υπό την κυριαρχία του, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Saguia El Hamra και του Oued Eddahab (Polisario) ζητά δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr