Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων για το σχολικό έτος 2023-2024
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δρ. Γιώργο Νάκο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Γωγώ Μηλάκη: «Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025» σχεδίασαν και υλοποίησαν ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Κρήτη, με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών. Σκοπός των δράσεων αυτών, οι οποίες πρόκειται να συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά, είναι η ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων, η πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών».
Οι δράσεις ήταν πολυεπίπεδες και σχεδιάστηκαν βάσει του μοντέλου της έγκαιρης κοινωνικής παρέμβασης (πρόληψης, αγωγής, ευαισθητοποίησης) στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινότητα. Οι θεματολογίες των ενημερωτικών δράσεων αναπτύχθηκαν βασιζόμενες σε πραγματικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
₋ φαινόμενα διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών
₋ φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού
₋ ψεύτικοι διαδικτυακοί λογαριασμοί
₋ φαινόμενα προκλήσεων μέσω διαδικτύου
₋ φαινόμενα εκδικητικής πορνογραφίας και στοχοποίησης θυμάτων στον πραγματικό κόσμο
₋ εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
₋ διαδικτυακά παιχνίδια και χρόνος παραμονής σε αυτά
₋ διαδικτυακές απάτες
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έγιναν στις παρακάτω σχολικές μονάδες: 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Δημοτικό Σχολείο Γουβών, 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 4ο Λύκειο Ηρακλείου, 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Ανωγείων, Δημοτικό Σχολείο Τζερμιάδων, Γυμνάσιο Τζερμιάδων, Λύκειο Τζερμιάδων, Γυμνάσιο Επισκοπής, Λύκειο Επισκοπής, Γυμνάσιο Περάματος, Λύκειο Περάματος, Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
Ανοικτές ενημερωτικές δράσεις, υλοποιήθηκαν, επίσης, στο Δήμο Ρεθύμνου, στο Δήμο Αγίου Νικολάου, στο Δήμο Ανωγείων, στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Γόρτυνας, στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Αγριανά Χερσονήσου και στις Ασίτες.
Συνολικά ενημερώθηκαν 5.000 άτομα, 3.200 μαθητές/-τριες και 1.800 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες. Πιο συγκεκριμένα:
₋ Πρώτος κύκλος, 13/11/2023 έως 16/11/2023, 700 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
₋ Δεύτερος κύκλος, 22/4/2024 έως 27/4/2024, 1.000 μαθητές, μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
₋ Τρίτος κύκλος, 13/5/2024 έως 19/5/2024, 1.500 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και 800 γονείς.
Τέλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης ενημερωτικές δράσεις στα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.