Θα πούμε το νερό νεράκι – Τραγική η κατάσταση σε φράγματα και γεωτρήσεις
Καμπανάκι χτύπησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τα αποθέματα νερού σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η προϊσταμένη της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη σημειώνοντας ότι «αυτή τη χρονιά μπορεί να τα καταφέρουμε, αλλά αν η ανομβρία συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».
Επεσήμανε την ανάγκη «εγρήγορσης», όπως και της «υιοθέτησης προτάσεων-μέτρων», ώστε να σταματήσει η σπατάλη του νερού σήμερα. Μεταξύ αυτών, η άμεση επιδιόρθωση των ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα για να περιοριστούν οι διαρροές, ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού για το πότισμα των καλλιεργειών, όπως και μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα.
Στα ενδιαφέροντα της συνάντησης των φορέων, επίσης, οι προτάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου για την καλλιέργεια της ελιάς, το πότισμα και το κλάδεμά της ακόμα και το καλοκαίρι, όπως και την υγεία του εδάφους, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό. Το πληροφοριακό υλικό θα παραδοθεί πολύ γρήγορα στους ΤΟΕΒ η Αγγελική Μαρτίνου, ώστε η πληροφορία να διαχυθεί στο σύνολο των παραγωγών.
Όπως επισημάνθηκε στην σύσκεψη η πτώση της στάθμης στις γεωτρήσεις έχει πέσει δραματικά τόσο στην περιοχή της Μεσαράς όσο και στην περιοχή της Βιάννου ενώ σύμφωνα με τα βροχομετρικά στοιχεία η μείωση των βροχών σε σχέση με πέρσι είναι της τάξης του 70% στην περιοχή της Σητείας ενώ στο νομό Ηρακλείου υπάρχει μία μείωση της τάξης 40% κατά μέσο όρο.
Αυτό που τόνισαν δήμαρχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι πως ήδη έχουν συστήσει περιορισμό της κατανάλωσης τόσο στην ύδρευσης όσο κυρίως στην άρδευση που μάλιστα εκεί πολλές φορές υπάρχει υπερκατανάλωση.
Αυτό που επίσης αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ήταν πως θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να διαφυλάξουν τα αποθέματα που υπάρχουν καθώς μετά τα φράγματα η κατάσταση είναι απογοητευτική και στις γεωτρήσεις όπου η στάθμη σε πολλές από αυτές έχει πέσει τραγικά.
Ανάλογη συνάντηση πάντως πραγματοποιήθηκε και στον Άγιο Νικόλαο για τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου όπου και εκεί η κατάσταση είναι ίσως και χειρότερη σε σχέση με το Ηράκλειο.