Κρήτη: Στο «κυνήγι» των απατεώνων η τοπική ΕΛΑΣ – Θύμα των επιτήδειων και μια γυναίκα στις Μοίρες
Παντού έχουν απλώσει τα «πλοκάμια» τους οι απατεώνες, βάζοντας στο «στόχαστρο» όχι μόνο ηλικιωμένους αλλά και νέους ανθρώπους, προκειμένου να τους κλέψουν και να τους αδειάσουν τους λογαριασμούς. Χαρακτηριστικά και τα παραδείγματα με δύο περιπτώσεις εξαπάτησης σε βάρος κρητικών, μία στο Μαλεβίζι και μία στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στις Μοίρες.
Η τοπική ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη έχει επιδοθεί στο «κυνήγι» των απατεώνων, εξιχνιάζοντας μάλιστα αρκετές υποθέσεις απάτης το τελευταία χρονικό διάστημα. Ωστόσο όπως φαίνεται, ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και «ψυλλιασμένος», να μη δίνει για κανέναν λόγο τους κωδικούς των λογαριασμών του και να κρατά επιφυλακτική στάση σε όποιον του «προσφέρει» χρήματα, από επιδόματα ή οτιδήποτε άλλο.
Η Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη με την ευκαιρία της εξιχνίασης σειράς απατών σε όλο το νησί δίνει και τις κατάλληλες συμβουλές για άλλη μια φορά. Καλό θα είναι όχι μόνο να ακολουθήσουμε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές αλλά να τις μεταφέρουμε και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, μιας και οι απάτες μπορεί να εξιχνιάζονται, συνεχώς, ωστόσο καθημερινά «ξεφυτρώνουν» νέοι επιτήδειοι.
Απάτη μέσω τηλεφώνου
Δύο περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου καταγγέλθηκαν, τις τελευταίες ημέρες στην ΕΛ.ΑΣ. με την πρώτη περίπτωση να σημειώνεται σε βάρος μιας 35χρονης Μεσαρίτισας από τις Μοίρες, και την δεύτερη σε βάρος ενός 66χρονου από το Μαλεβίζι .
Η 35χρονη γυναίκα από τις Μοίρες δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, από κάποιον που παρουσιάστηκε ως ο … σύζυγος της λογίστριάς της. Την ενημέρωσε ότι είναι δικαιούχος κάποιου επιδόματος και της ζήτησε τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς, με τους οποίους προχώρησε σε συναλλαγή 650 ευρώ.
Από την πλευρά το ο 66χρονος στο Μαλεβίζι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από πρόσωπο που αναφέρθηκε σε προσωπική του υπόθεση και δικαστική προσφυγή στην οποία είχε προχωρήσει ο 66χρονος. Του ανέφερε ότι, προκειμένου να του καταβληθεί ποσό, ένεκα της προσφυγής, έπρεπε από την πλευρά του να προκαταβάλλει τον αναλογούντα φόρο. Ο 66χρονος πείστηκε και κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό ποσό ύψους 2.000 ευρώ.
Στην πορεία διαπίστωσε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός ανήκει σε κάποιον Αλβανό – ενώ ο άνδρας στο τηλέφωνο είχε συστηθεί ως Έλληνας – και επικοινωνώντας με την τράπεζα, το θύμα της απάτης ζήτησε αμφισβήτηση της συναλλαγής.
Εξιχνιάσεις
Στο μεταξύ η Αστυνομία στην Κρήτη συνεχίζει να εξιχνιάζει υποθέσεις απάτης σε βάρος πολιτών.
Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, τέσσερις υποθέσεις απάτης σε βάρος ημεδαπών που διαπράχθηκαν στην Κίσσαμο και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με το πρόσχημα αγγελιών πώλησης οχημάτων ή συστηνόμενοι ως λογιστές με το πρόσχημα της καταβολής επιδόματος «MARKET PASS», έπεισαν τους πολίτες να καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό τράπεζας. Έπειτα, προέβησαν σε αναλήψεις από τα τραπεζικά καταστήματα και ιδιοποιήθηκαν τα χρηματικά ποσά.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου εξακριβώθηκαν τα στοιχεία των ημεδαπών δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.
Επίσης, εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου τρεις υποθέσεις απάτης (2 τετελεσμένες και 1 απόπειρα) οι οποίες διαπράχθηκαν σε περιοχές της Κισάμου και του Ηρακλείου σε βάρος ιερέων/εκπροσώπων ιερών ναών. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της αντιποίησης δημόσιας αρχής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας, η ημεδαπή κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ανωτέρω ιερείς/εκπροσώπους ιερών ναών και συστήθηκε ψευδώς ως εκπρόσωπος κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας ή ως δικηγόρος που εκπροσωπούσε άτομα που είχαν ανάγκη από οικονομική βοήθεια, τους έπεισε να καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό τράπεζας. Έπειτα, προέβη σε αναλήψεις από τα τραπεζικά καταστήματα και ιδιοποιήθηκε τα χρηματικά ποσά.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου εξακριβώθηκαν τα στοιχεία της ημεδαπής δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού.
Επιπλέον, σε βάρος της ανωτέρω ημεδαπής υποβλήθηκε έγκληση για το αδίκημα της αντιποίησης από αρμόδια εκπρόσωπο του Δήμου Κισσάμου.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή το παραπάνω περιστατικό και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:
- να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
- να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.