Στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ-Κρήτης) ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα
Σε μια κλινική με σπουδαίο ερευνητικό έργο και σημαντική διεθνή προσφορά, την οποία η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει διαχρονικά, συνέχισε την περασμένη εβδομάδα τις περιοδείες ενημέρωσης του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Ο κ. Ματαλλιωτάκης επισκέφθηκε την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ-Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΠαΓΝΗ και συναντήθηκε με την Διευθύντρια της, Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη.
Όπως εξήγησε στον Αντιπεριφερειάρχη η κ. Παπαδάκη σκοπός της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι η συλλογή, ο έλεγχος, η επεξεργασία, και η φύλαξη Μονάδων Ομφαλιοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ) ώστε να είναι διαθέσιμες για ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση.
Μάλιστα οι μονάδες ΟπΑ καταχωρούνται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών ώστε να είναι διαθέσιμες για οποιοδήποτε αιματολογικό ασθενή ανά τον κόσμο βρεθεί συμβατός και έχει ανάγκη μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Στη συνάντηση ενημέρωσης η Καθηγήτρια Αιματολογίας αναφέρθηκε διεξοδικά στο ερευνητικό έργο που διεξάγεται στην Κρήτη καθώς πρόσφατες μελέτες της Αιματολογικής Κλινικής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, έδειξαν ιδιαιτερότητες του πληθυσμού της Κρήτης ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικτυο Δοτών (DKMS), δεδομένα που τονίζουν τη σημαντικότητα της ΔηΤΟΒ για την κάλυψη των αιματολογικών ασθενών της Κρήτης. Μια έρευνα που συνεχίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία και με την Κύπρο.
Επίσης, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης από τις μονάδες ομφαλικού αίματος που δεν είναι κατάλληλες για μεταμόσχευση, σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠαΓΝΗ, χρησιμοποιεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια για τη θεραπεία δερματικών ελκών διαβητικών ασθενών.
Από την πλευρά του ο κ. Ματαλλιωτάκης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που επιτελείται στην Αιματολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ, αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης και τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και υποσχέθηκε τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της δωρεάς ομφαλικού αίματος στη ΔηΤΟΒ κυρίως από περιοχές με ιδιαίτερα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας.
Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να συμβάλει στην προώθηση και στη στήριξη του ερευνητικού έργου της ΔηΤΟΒ ώστε να αναπτύξει καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες και να συνεχίσει την έρευνα της στο πεδίο της Αναγεννητικής Ιατρικής.