«Ημέρες Λεβήνα»: Ένα ταξίδι στην κληρονομιά μας, την υγεία τον πολιτισμό και τη φύση
Οι “Ημέρες Λεβήνα: Υγεία – Πολιτισμός – Άνθρωπος – Φύση” πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον αρχαίο χώρο του Ασκληπιείου του Λεβήνα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και ενεργό συμμετοχή.
Οι “Ημέρες Λεβήνα” διοργανώθηκαν από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και αποδείχθηκαν μια αξέχαστη εμπειρία που συνδύασε την κληρονομιά μας με τη σύγχρονη προσέγγιση προς την υγεία, τον πολιτισμό και τη φύση.
Οι επιστημονικές διημερίδες, με θέμα: «Ασκληπιεία και Αρχαία ελληνική Ιατρική – Διατροφή—Άνθρωπος—Φύση», πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο της Μιαμού, στις 26 & 27 Απριλίου, με προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες όπως η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαρδίκα, η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Παν/μίου ΚρήτηςΜαρίαΜπάστα, η Καθηγήτρια Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αντωνία Ματάλα, ο Επίκ. ΚαθηγητήςΙστορίας Ιατρικής, Παν/μιου Κρήτης Γρηγόρης Τσουκαλάς, ο Δρ Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης, Αντώνης Βασιλάκης, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης, Ελισάβετ Γκανιάτσου, ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Εμμανουήλ Μανούτσογλου, και ο Καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική σχολή του Παν/μίου Κρήτης και Δ/ντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Γιάννης Τσιαούσης, ο οποίος είχε την ευθύνη του Προεδρείου και τον συντονισμό των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.
Οι “Ημέρες Λεβήνα” αποτέλεσαν την συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν, της ιατρικής επιστήμης με τον πολιτισμό, της φύσης με την ανθρώπινη ευημερία ενώ έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν στην αρχαία ιατρική πρακτική, να ανακαλύψουν τη συνάφεια της υγείας με τον πολιτισμό και τη φύση, και να ανανεώσουν τη σύνδεσή τους με την αρχαία σοφία.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαίο χώρο της Λεβήνας από τον αρχαιολόγο, Δρ. Αντώνη Βασιλάκη, και την κα. Τσατσάκη Ευγενία, η οποία αποτέλεσε ένα ταξίδι στο παρελθόν, αναζωογονώντας τη φαντασία και το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ το θεατρικό δρώμενο «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν», που αναβίωσε την αρχαία τελετουργία θεραπείας των ασθενών στα Ασκληπιεία, ανέδειξε τον ανθρώπινο πόνο και την αναζήτηση της αλήθειας με συγκλονιστικό τρόπο. Η πρωτότυπη παράσταση των Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου και Ελένης Μπενέκου, αποτέλεσε μια ωδή στον άνθρωπο και την αναζήτησή του για την αλήθεια και την θεραπεία.
Επιπλέον, περισσότεροι από εβδομήντα μαθητές είχαν το προνόμιο να συμμετέχουν στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια και τις μουσειοσκευές,που σχεδίασε τοτμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης και συγκεκριμένα οι κ.κ Μαρία Τσαγκαράκη, Αθηνά Γαργανουράκη, Φανή Καμπάνη, ενώ αξιοσημείωτο είναι τοεκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την περίσταση: «Από τον Ασκληπιό στον Ιπποκράτη: Ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική ιατρική», το οποίο, θα προσφέρεται στο εξής, ως μόνιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΜΙΚ.
Η πλούσια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην αρχαία Γόρτυνα και το εμβληματικό Μουσείο Μεσσαράς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια κληρονομιά και την παράδοση της περιοχής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Χαιρετισμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκη Λευτέρη, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν, ο Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας Μακάριος, από την Περιφέρεια Κρήτης, η κα. Μαράκη-Μπελαδάκη Ελένη, εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, ενώ επιστολή απέστειλε και ο Αντιπ/ρχης Ηρακλείου κ. Συριγωνάκης Νίκος, ο κ. Λιοδακάκης Γιάννης, αντιδήμαρχος Γόρτυνας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κα. Καβουλάκη Ελισάβετ, η Πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων, Θεανώ Βρέντζου, ο Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής, κ. Γιάννης Τσιαούσης. Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε και ο κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τέλος, ο Πρόεδρος της Μιαμούς Μιχάλης Σφυριδάκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λέντα-Μιαμού “ο Ασκληπιός”, κ. Κωστής Μανιδάκης καλωσόρισαν τον κόσμο, ενώ ο Πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς, κ. Μιχάλης Σπυριδάκης παρουσίασε τις δράσεις του Δικτύου. Την παρουσίαση και τον συντονισμό των εκδηλώσεων είχε η κ. Εβελίνα Φραγκιαδάκη από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δικτύου Συλλόγων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές γεύσεις και εκλεκτά τοπικά εδέσματα.
Η εξαιρετική επιτυχία των εκδηλώσεων αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να είμαστε περήφανοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε, αναδεικνύουμε και να την μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο.
“Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία το αρχαίο Ασκληπιείοτου Λεβήνα και την αρχαία ελληνική ιατρική»,που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ΜΕΣΣΑΡΑΣ που υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤA”